Обсъждат финалния антикризисен документ
Обсъждат финалния антикризисен документ / Sofia Photo Agency
Обсъждат финалния антикризисен документ
27539
Обсъждат финалния антикризисен документ
  • Обсъждат финалния антикризисен документ

Правителството и социалните партньори ще обсъдят днес финалния антикризисен документ в подкрепа на фиска, бизнеса, заетостта и домакинствата. В понеделник тристранният съвет одобри по-голямата част от обсъжданите през последната седмица мерки. Очаква се чрез тях да бъдат събрани около 1,6 млрд. лева. Засега няма да има увеличение на ДДС.

Управляващите очакват приходи основно от постъпленията от приватизация, продажбата на въглеродни емисии, облагането на оборота на застрахователните дружества и на доходите от хазартни игри. Около 430 милиона лева трябва да бъдат събрани от намаляване на разходите за държавната администрация чрез запазването на 10-процентния буфер във фонд „Работна заплата", обясни за Дарик Божидар Данев от Българската стопанска камара. Там, където е нужно, ще се оптимизира и персоналът, но за сметка на това държавните служители няма да плащат сами осигуровките си.

Колкото до така наречения данък лукс, критериите са прецизирани, допълни Данев. „Приема се данъчната оценка на един апартамент, който е 250 кв. м в София и ако съответно вашата оценка, независимо къде ви е имотът, дали е на морето, дали в селото е по-голям от тази оценка, вие ще получите двойна ставка за вашия данък", обясни председателят на Българската стопанска камара.

Аналогично ще се определя ставката за данъка върху превозното средство, като се има предвид възрастта му, пазарната и застрахователната му стойност.

Кабинетът се е отказал от увеличението на ДДС, но при условие, че антикризисните мерки започнат да носят приходи, обясни Божидар Данев. „Само ако от мерките, които сме предложили, се съберат повече от 1,5 млрд. лв., тогава няма да има необходимост да се вдига данък добавена стойност", коментира той.

В случай, че не бъдат събрани достатъчно пари, може да се стигне до повишаване на този данък с 1 или 2 процента.