Оповестиха мотивите за доживотната присъда на Георги Цветанов
Оповестиха мотивите за доживотната присъда на Георги Цветанов / снимка: БГНЕС

Варненският окръжен съд оповести мотивите си за доживотния затвор на Георги Цветанов. Присъдата му за убийството на 21-годишната студентка Радостина Евтимова беше прочете в края на месец февруари. От прокуратурата настояваха за доживотен затвор без право на замяна за подсъдимия.

Като смекчаващи вината обстоятелства съдебният състав е посочил чистото съдебно минало и младата възраст на Цветанов. Отегчаващите отговорността му обстоятелства са травмите по трупа жертвата, нанесени след смъртта й, снимката в мобилния му телефон, направена след убийството, като тялото е било специално аранжирано, както й хладнокръвното ограбване на ценни вещи от дома на Радостина.

С аранжирането на трупа се обясняват разликите в снимката от телефона на Георги, на която тялото на Радостина е чисто, и на кадрите от огледа, където по трупа й има кървави следи. Според съдебния състав зацапването се е получило, защото подсъдимият е преобул на леглото жертвата си с бикини и трупът й се е изцапал от кръвта по матрака и чаршафите. С каква цел е извършена манипулацията – не е било изяснено по време на делото, защото само Цветанов е можел да обясни действията си.

Като недостоверни съдът е приел по-голяма част от показанията на Цветанов в съдебната зала, след които той не пожела да отговаря на въпроси.

Според съда тезата на защитата, че в нощта на убийството в апартамента е имало трето лице от мюсюлмански произход, не е базирана на доказателства и не е аргументирана с факти.

Мотивите на съда могат да бъдат прочетени тук