Отиде си Никола Рударов, изрекъл култовата реплика Кон боб яде ли?
Отиде си Никола Рударов, изрекъл култовата реплика Кон боб яде ли? / снимка: Министерство на културата
Отиде си Никола Рударов, изрекъл култовата реплика "Кон боб яде ли?"
27458
Отиде си Никола Рударов, изрекъл култовата реплика "Кон боб яде ли?"
  • Отиде си Никола Рударов, изрекъл култовата реплика "Кон боб яде ли?"

На 82-годишна възраст почина един от най-обичаните ни актьори и режисьори Никола Рударов. Той е направил шест филма, сред които "От нищо нещо", "Комбина", "Вик за помощ". По-популярен обаче беше с героите си от филми като "Вчера", "Адио, Рио", "Тишина", "След края на света". От него е изречена една от най-популярните реплики в българското кино - "Кон боб яде ли?". Ролята на математика Баръмов от лентата на Иван Андонов "Вчера" беше една от любимите на Рударов.

Никола Рударов е от онези хора на изкуството, които първоначално въобще не са имали намерение да се занимават с изкуство. Кандидатства Право, приемат го, но в трети курс решава, че май му се учи друго. Провокира го новината, че предстои да бъде открито Държавно училище по кинематография. И въпреки че се съмнява в способностите си, се записва в него, защото е убеден, че "има някаква магия в тази история наречена кино".

Кариерата си на актьор Никола Рударов започва още през 1968 година, но заради своенравния си характер, по онова време не му дават да прави филми. Дебютът му като режисьор е едва през 1976 г. с "Да изядеш ябълката" по сценарий на Свобода Бъчварова. Има още пет филма, но въпреки това самият той осъзнаваше, че за широката публика е много по-известен като актьор.

Никола Рударов: Обикновено, обикновеният зрител, влизайки в киното, той запомня актьорите. Те са онези, които правят филма.

И независимо дали режисираше или играеше в киното, Никола Рударов беше убеден, че най-важното е да си истински. За да повярват зрителите, на това, което гледат.

Никола Рударов: Аз имам чувството, че понякога човек, прощавайте, но със задника си възприема изкуството. Почне ли да се върти на стола, значи нещо...А ако замре и това, което става на екрана го тревожи, или го радва, или го смазва, или го извисява, то тогава изведнъж си казва: Да, ето това е направила магията на киното.

Поклонението пред Никола Рударов ще бъде в понеделник, от 11:00 часа в столичната църква "Свети Седмочисленици".

*Интервюто с Никола Рударов е от предаването на Дарик "Киното в мен", април 2006 година.