Деца от Монтана се надпяват в Стара Загора
Деца от Монтана се надпяват в Стара Загора / снимка: пресцентър на Община Монтана

Вокална формация "Торлашки напеви" към ГПЧЕ "Петър Богдан", група "Пъстренец Jr." към Общински младежки дом и Ива Емилова от ОШИ "Д. Христов" ще представят Монтана на Десетия юбилеен национален детски фолклорен конкурс с международно участие "Орфеево изворче"- Стара Загора. Той ще се проведе на 26 и 27 март.

Учениците на Цветан Цветанов ще се представят в разделите "Камерни състави" и "Народни хорове", а възпитаниците на Асен Асенов ще пеят в раздел "Автентичен фолклор" и "Камерни състави".

Като индивидуални изпълнители ще се състезават Петя Григорова, Сара Валентинова, Петя Илиева и Екатерина Ценкова от групата на торлачетата. Осем от солистите на "Пъстренец Jr." ще се включат в творческата надпревара.

Очаква се в юбилейното издание на "Орфеево изворче" да участват около 2100 даровити българчета от 80 населени места, разположени във всички етнографски региони на страната. Сред младите фолклорни таланти са и български деца от училището в с. Звонци, което се намира в Западните покрайнини. Общо 532 са индивидуалните изпълнители и 120 са съставите, уточни г-жа Дочка Къшева - председател на националния музикално-фолклорен съюз "Орфеево изворче".