Артисти от Старозагорската опера възстанаха срещу избора на директор
Артисти от Старозагорската опера възстанаха срещу избора на директор / снимки: Дарик-Стара Загора

Артисти от старозагорската опера се обявиха против новоизбрания директор на Държавна опера Стара Загора д-р Петър Радевски. Днес те излязоха на мирен протест пред сградата на операта и споделиха причините за недоволството си. „Всеки момент се очаква договорът с Радевски да бъде подписан. Преди това да стане, искаме категорично да заявим, че сме против това назначение", каза председателят на синдиката на музикалните дейци в Стара Загора Борис Борисов.

„Една от причините да не сме съгласни с това назначение е, че Петър Радевски не е оперен човек. Друга причина е фактът, че той не е от Стара Загора", посочи Борисов. По думите му е важно хората, които управляват Старозагорската опера да са от града, защото всички останали идват със свой екип и влизат в противоречие с интересите на досегашния екип.

Освен желанието си да бъдат ръководени от оперен човек, старозагорските артисти споделиха и името на своя фаворит - Александър Марулев - директор на старозагорската опера в периода 1999-2003 г. „Той е човек, който милее за града и Операта", категорични са артистите. Kолективът на Държавна Опера - Стара Загора прие единодушно да бъде изпратено писмо до министъра на културата Вежди Рашидов.

Междувременно културното ведомство реагира на протеста и също изпрати писмо. В текста е записано, че „Министерството на културата счита за неприемлив протеста на артисти от Старозагорската опера и опитът им „да кадруват" по този начин". В позиция се посочва още, че по закон министърът на културата, като принципал, е длъжен да проведе конкурс за длъжността директор на Старозагорската опера. Такъв конкурсът е проведен на 24 март и на него са се явили седем кандидати. Комисията, на която министърът със заповед е делегирал права за провеждане на конкурса, е класирала кандидатите, като е оценила тяхната концепция и резултатите от събеседването.

„В задълженията на трупата влиза изискването да правят добри представления, да пълнят залата с публика, да реализират приходи от билети и с изкуството си да утвърждават авторитета на този културен институт. В задълженията на Министерството на културата влиза осигуряването на заплати и издръжката на 188-членния колектив на Старозагорската опера. Министерството на културата осигурява близо 2 млн. лева годишно за тази цел. Собствените приходи на Старозагорската опера са само 3,48% от тази сума", пише в позицията на Министерството на културата.

На подобен бунт се вдигнаха и артистите от Музикалния театър в София в началото на годината. Те излязоха на улицата да протестират срещу назначението на Борис Панкин на поста директор на театъра. Тогава от Музикалния подложиха под съмнение компетентността на режисьора, а от друга твърдяха, че конкурсът, проведен от Министерство на културата, е опорочен. „Аз лично казах, че не приемам един човек, който с нищо не е доказал, че е творец. Той е търговец, той продава търговска марка. Той не прави изкуство, защото изкуството се страда", каза тогава един от солистите на трупата.

Още новини от Стара Загора