Възстановка на празничната обредност за Благовещение на Етъра
Възстановка на празничната обредност за Благовещение на Етъра / Дарик Габрово
Възстановка на празничната обредност за Благовещение на Етъра
27376
Възстановка на празничната обредност за Благовещение на Етъра
  • Възстановка на празничната обредност за Благовещение на Етъра

Възстановка на празничната обредност за Благовещение ще бъде направена днес в Архитектурно-етнографския комплекс "Етър" край Габрово. Вярва се, че на Благовещение и най-силната отрова губи своята сила. Според поверието на този ден самодивите започват своите игри. Заради представата, че на Благовещение змиите и гущерите се събуждат и излизат от дупките си, се извършват обредни действия с предпазващ и отгонващ характер. 

Преди изгрев жените премитат къщите, палят огън на едно или на три места или по всички ъгли на двора и слагат говежда тор да пуши и прогонва влечугите. Деца и възрастни удрят тенекии и звънци и с тичане обикалят двора на къщата. Тези действия са съпроводени с изричането на специална словесна формула "Бягайте, зъми и гущери, днеска е Благовец" или "Бягайте, змии, Благовец ша ви затисне" и други.

Запаленият огън прескачат деца и младежи, при което момците си пърлят леко краката, за да не ги хапят змиите през лятото. Пак за предпазване жените не шият - "да не ги дупчат змиите", не месят хляб, "че ще се свие зъмя на него".

Благовещение е голям църковнохристиянски празник, утвърден през VII в. Според Светото писание на този ден, девет месеца преди раждането на Исус Христос, на Богородица се явява архангел Гавраил. Той и съобщава, че ще стане майка на Божия син. Тази блага вест дава и наименованието на празника.

Повече чуйте в прикачения файл от директора на Етъра Ангел Гоев.