Предлагат лагера Слънчев бряг да стане мемориал на жертвите на комунизма
Предлагат лагера Слънчев бряг да стане мемориал на жертвите на комунизма / DarikNews

Никой няма право и не трябва да забравяме зверствата на комунизма, защото ще позволим те да се повторят. Това каза председателят на СДС Мартин Димитров на поклонението пред жертвите на комунизма в лагера Слънчев бряг край Ловеч, което се състоя на 20 март. Той посочи, че управлението на България трябва да бъде изчистено от хора на Държавна сигурност и страната трябва да тръгне по нов път. „Водим тази битка за промяна 20 години и още не сме я спечелили", каза Мартин Димитров. Лагерът Слънчев бряг край Ловеч трябва да се превърне в меомориал на жертвите на комунизма, посочи в словото си  лидерът на СДС в Ловешко д-р Георги Митев. Той припомни, че за 21-ви пореден път се организира шествие-поклонение и че за тези години все още не е постигната справедливост за виновниците и съдебните институции не са се произнесли.

Зловещият лагер на смъртта край Ловеч е създаден през 1959 год., когато тук са преместени 166 души от закритото Трудово-възпитателно училище в Белене и са настатени в няколко бараки до каменната кариера. Следват три години, които съвременници днес определят като „Българският ГУЛАГ". В лагера край Ловеч са попадали хора заради разказан виц, депутати-земеделци, 16-18-годишни юноши заради „хулиганство". Режимът на живот е бил изключително тежък. И днес има следи от едва четящ се надпис, разяден от времето „Използвай почивката за труд".

1501 лагерници са минали за три години през  „Слънчев бряг", 166 са намерили смъртта си в резултат на нечовешките условия, садизма и жестокостта. Само за 147 души са намерени смъртни актове.