Исторически промени в здравната реформа гласуваха в САЩ
Исторически промени в здравната реформа гласуваха в САЩ / netinfo

Камарата на представителите одобри с незначително мнозинство историческата здравна реформа в САЩ - вътрешнополитически приоритет номер едно за президента Барак Обама, предадоха световните агенции.

Долната камара на американския Конгрес подкрепи текста с 219 гласа "за" - три повече от необходимите, при 212 "против". Повечето конгресмени демократи аплодираха шумно, когато бе регистриран решаващият 216-и глас. За сметка на това всички техни колеги републиканци се обявиха срещу реформата.

Очаква се Обама, за когото одобряването на здравната реформа е голяма политическа победа, да подпише закона скоро - най-рано във вторник.

Здравната реформа е историческа и най-дълбоката по рода си от средата на 60-те години на 20-и век. Законът предвижда здравно осигуряване за още 32 милиона американци. Целта е системата да "покрие" 95 процента от американците под 65-годишна възраст. По-възрастните вече са включени в държавната система за здравно осигуряване "Медикеър".

Реформата задължава американците да се осигуряват в частни фондове, като в противен случай ще трябва да плащат глоба. Компаниите от бранша пък вече няма да имат право да отказват да осигуряват болни хора. Законът предоставя кредити на малките предприятия, за да финансират здравното осигуряване на своите работници, както и помощ за бедните домакинства. За сметка на това той не създава държавна каса за здравно осигуряване. Предвидено е реформата да струва 940 милиарда долара за период от 10 години. Прогнозите са, че тя ще намали държавния дефицит със 138 милиарда долара за същото това време.