200-километровият маратон- с финал в Клокотница
200-километровият маратон- с финал в Клокотница / DarikNews

Днес в хасковското село Клокотница ще е финалът на уникалния 200-километров пешеходен маратон, който стартира от Велико Търново на 19 март. Участниците в него тръгнаха от паметника на Асеневци около 16.30 часа в петък с намерение да изминат за 40 часа разстоянието от старата столица до мястото където преди 780 години Цар Иван Асен Втори разбива войските на епирския деспот Теодор Комнин.

Походът е посветен на годишнината. Негови организатори са Клубът по туристически маратон „Б-4" от град Българово. Групата от 10 маратонци води учителката по математика Снежана Димитрова. Маршрутът преминава през Дряново, Габрово, Казанлък, Стара Загора, Средец и Димитровград, като малко преди Клокотница към групата се очаква да се присъединят и маратонци от хасковско.

По пътя са предвидени 6 почивки за по 10 минути. Специален автомобил с храна и вода следва колоната, която се движи по шосетата. Идеята на организаторите е туристическият маратон Велико Търново-Клокотница да стане ежегоден, подобно на прехода Козлодуй-Околчица.