700 служители на затворите ще участват в протеста на полицаите
700 служители на затворите ще участват в протеста на полицаите / снимка: БГНЕС

700 членове на синдиката на служителите в затворите в страната ще участват в утрешния национален протест на полицаите, съобщи за Дарик председателят на Управителния съвет на Националния синдикат на служителите на затворите в България Илия Божинов. Той заяви, че в протеста от пазарджишкия затвор ще участват около 50 души.

Исканията ни почти не се различават с нищо от тези на колегите от МВР, уточни Божилов, но акцентира основно върху подобряване състоянието на материално-техническата база, както и проблема с осигурителните тежести, които могат да бъдат въведени върху доходите на държавните служители като антикризисна мярка на правителството. „Моето лично мнение е, че министър Цветан Цветанов би бил по-полезен на заседанието на Министерски съвет, а не на самия протест в столицата", каза още Божилов, като уточни, че не ангажира никого с позицията си. Очакванията на надзирателите са протестите да имат позитивна развръзка и исканията да бъдат изпълнени.

Надзиратели от Сливенския затвор също ще подкрепят полицаите в утрешния протест в София, съобщи за Дарик Цветан Михайлов, председател на сливенския синдикат. Надзирателите и по рано са имали синдикални искания - актуализация на средствата за храна и повишаване на сумата за специфични условия за труд.