Министерска проверка за „Алея Първа” не открива нарушения
Министерска проверка за „Алея Първа” не открива нарушения / netinfo
Министерска проверка за „Алея Първа” не открива нарушения
27199
Министерска проверка за „Алея Първа” не открива нарушения
  • Министерска проверка за „Алея Първа” не открива нарушения

Проверката на министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) на сделката за продажба на 122 дка в Морската градина на „Холдинг Варна” АД засега не показва съществени нарушения. Това заяви по време на парламентарния контрол министър Росен Плевнелиев в отговор на питане от депутата Иван Костов.  

Анализът на съпричастността на МРРБ в сделката ще бъде готов скоро, но единствено обследването в цялост може да даде категоричен отговор за редовността на сделката, заяви от парламентарната трибуна Росен Плевнелиев. Той добави, че служителите от министерството оказват пълно съдействие на прокуратурата, която проверява законността на продажбата.

Община Варна трябва да отговори дали има конфликт на интереси при изготвяне на  Общия устройствен план, добави още Плевнелиев. Той се мотивира, че местната власт е избрала за проектант "ТПО Варна ЦППБО" ООД, чийто собственик е „Холдинг Варна” АД.

От МРРБ се очаква безпристрастна експертиза, дали са нарушени нормативните правила преди и по време на сделката, каза Иван Костов. Той призова МРРБ, което трябва да одобри Общия устройствен план, да потърси основания, за да не се съгласи с частта за „Алея Първа”. Според Костов са нарушени условията за застрояване, посочени в Закона за устройството на черноморското крайбрежие.

Питането на Иван Костов и отговора на Росен Плевнелиев може да чуете в звуковия файл.