Изложба и филм разкриват познатия и непознатия Леон Филипов
Изложба и филм разкриват познатия и непознатия Леон Филипов / netinfo

С изложба и документален филм ще бъде отбелязана днес 130-годишнина от рождението на Леон Филипов - проектант, археолог, художник и голям дарител на Велико Търново. В експозицията, която ще бъде открита от 16,00 часа в музей „Възраждане и Учредително събрание", ще бъдат показани лични вещи, кореспонденция и част от творчеството на Леон Филипов.

Изложбата е под надслов "Леон Филипов - познатият и непознатият". В нея посетителите ще могат да видят дипломи, снимки, пощенски и визитни картички, които свидетелстват, че Филипов е бил виден туристически деятел. Самият той е участвал в няколко национални туристически събора. Сред експонатите присъстват картички на военния министър Жеков отпреди 1944 година и на Иван Велков - директор на Националния археологически музей.

След откриването на изложбата ще се състои прожекция на документалния филм "Човекът, който спира времето", подготвен съвместно с Регионалния исторически музей. Негов сценарист и режисьор е Румяна Николова.

По проект на Леон Филипов са построени казармите - сградите на днешното старо военно училище, в това число Арката на генералите и оградата, Първата туристическа хижа на Царевец, Общинската палата на площада пред Царевец, както и мавзолеят - костница на Отец Матей Преображенски, къщи във Велико Търново, Трявна, Арбанаси. В началото на миналия век той закупува с лични средства Констанцалиевата къща в Арбанаси, реставрира я, и заедно с родния си дом и целия си изключително богат архив, ги дарява на Велико Търново. По-познати са неговите макети на стари сгради от края на 19 и началото на 20 век, които са част от постоянната експозиция на музея "Възраждане и Учредително събрание".