Ремонтират две училища за 6 млн. лева
Ремонтират две училища за 6 млн. лева / netinfo

Две училища ще бъдат основно ремонтирани в Горна Оряховица. Ремонтът на ОУ „Иван Вазов" и СОУ „Георги Измирлиев" е на стойност 5 904 660 лв. и е финансиран от Оперативна програма „Регионално развитие". Договорите с фирмите изпълнители вече са подписани от кмета на Община Горна Оряховица инж. Йордан Михтиев.

Реконструкцията на ОУ "Иван Вазов" ще извърши софийска фирма, която трябва да приключи ремонта в рамките на 48 календарни дни от датата на сключване на договора. В СОУ „Георги Измирлиев" ремонтът ще завърши до 75 календарни дни.

Докато завърши реконструкцията на сградите учениците от двете общински учебни заведения ще бъдат временно настанени в две държавни училища - ПТГ „Васил Левски" и ПГЕЕ „Михаил Ломоносов", и едно общинско - ОУ „Св. Св. Кирил и Методий". Новото разпределение на учениците ще влезе в сила от 22 март.

Заради преместването кметът инж. Йордан Михтиев ще издаде заповед дните от 22 до 24 март да бъдат неучебни за учениците от СОУ „Георги Измирлиев" и ОУ „Иван Вазов". Нормативният акт ще бъде съгласуван с началника на РИО и с директорите на петте училища, засегнати от проекта.  

Учебните занятия за учениците от двете учебни заведения ще започнат от 25 март.

493 са учениците в ОУ "Иван Вазов". Те ще продължат учебните занятия в ПТГ „Васил Левски".  

770-те ученици от СОУ „Георги Измирлиев" ще бъдат разпределени в три учебни заведения. Най-малките - от 1 до 3 клас ще бъдат преместени в ПГЕЕ „Михаил Ломоносов". Промяната засяга 246 деца, които ще се обучават в две смени.

353 ученици от 4 до 7 клас ще бъдат настанени в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий" и ще учат само втора смяна.

171 ученици от 8 до 12 клас ще учат само втора смяна в СОУ „Вичо Грънчаров".

Проектът за реконструкция на ОУ „Иван Вазов" и СОУ „Георги Измирлиев" предвижда подмяна на дограмата на учебните заведения, поставяне на топлоизолация, смяна на осветлението и ремонт на отоплителната инсталация. В проекта са предвидени средства и за изграждане на достъпна среда за хората с увреждания - асансьор, рампи и санитарните възли. И в двете училища ще бъдат ремонтирани спортните площадки. В СОУ „Георги Измирлиев" ще бъде възстановен и плувния басейн.