Икономисти предупреждават за голям бюджетен дефицит и гръцки сценарий
Икономисти предупреждават за голям бюджетен дефицит и гръцки сценарий / снимка: Sofia Photo Agency
Лъчезар Богданов и Георги Ангелов
26956
Лъчезар Богданов и Георги Ангелов
Георги Прохаски
  • Лъчезар Богданов и Георги Ангелов
  • Георги Прохаски

България е заплашена от голям бюджетен дефицит и влизане в гръцкия сценарий, предупредиха водещи икономисти. Според тях през последната седмица правителството е спряло всички започнати реформи и е започнало да отпуска пари от бюджета, което не бива да се прави. Ако тази политика продължи, може да има вълна от протести от сектори, които искат допълнително финансиране. Това заплашва да спре и бавното възстановяване на икономиката ни, за което вече се виждат първите сигнали.

"Частният сектор, икономиката, която генерира добавена стойност на пазара, е тази, която е загубила 160 000 работни места, близо 10% от заетостта. Докато общественият сектор, който е активен публично и се оплаква, и създава стрес, че нещо голямо се случва там, там има едва 3,3% орязани и едва 20 000 съкратени, като основната част е в областта на образованието, което е част от реформата с делигираните бюджети, започнала преди това. Време е и общественият сектор да понесе тежестта на кризата, там са сериозните възможности за реформите за повишаване на ефективността на разходите, които от една страна, в дългосрочен план, осигуряват възможност за растеж, а от друга ще уверят пазарите, инвестиционната общност и публиката, че правителството няма да се плъзне по популисткия наклон", коментира икономистът Лъчезар Богданов.

По думите на Георги Ангелов, икономист, точно, когато има наченки на възстановяване, се намираме в завой на политиката, при който може да спре възстановяването и страната да изпадне в криза като Гърция. "През последната седмица бяха спрени всички реформи, които правителството каза, че ще прави, все повече харчим, без да има как да го финансираме, което може да ни вкара в негативна спирала - бюджетен дефицит, намалено доверие, спад на икономиката, гръцки сценарий", допълни Ангелов.

Икономистът Георги Прохаски предупреди, че трябва да започне подготовка за актуализация на бюджета през юни или юли, ако продължи тенденцията разходите да надхвърлят приходите в хазната, а не, когато това се случи през тези месеци, спешно и без обмисляне да се предприемат мерки в ограничаване на разходите. "Разходите трябва да бъдат допълнително ограничени, което означава, че тази година със сигурност пенсиите и заплатите в бюджетната сфера трябва да бъдат замразени", категоричен бе Прохаски.

Георги Ганев пък предупреди, че ако продължават харчовете в бюджетната сфера, банковите лихви отново може да скочат. Икономистът обясни, че още при първите сигнали за свиване на разходите в бюджета, в края на миналата година и началото на тази, частният сектор е започнал да намалява лихвите. Ако правителството обаче запази политиката си от последните седмици на "развързване на кесията", тенденцията ще се обърне отново и лихвите пак може да започнат да растат.