Синдикатите готвят национална протестна демонстрация на 1 май
Синдикатите готвят национална протестна демонстрация на 1 май / Dariknews.bg

Работодатели и синдикати ще се срещнат следващата седмица с министъра на финансите Симеон Дянков, за да обсъдят социално-икономическата ситуация в страната. Срещата ще бъде неформална, посочи лидерът на КНСБ Желязко Христов.
На посещение в Стара Загора той заяви, че от конфедерацията започват серия разговори за организирането на национална протестна демонстрация на 1 май.

Свитият брутен вътрешен продукт, намалението на преките чужди инвестиции, драстичният спад на потреблението и нарастващата безработица са причини, заради които КНСБ не подкрепя твърдението, че кризата ще отшуми в края на годината.
По данни на синдикатите безработните у нас са близо два пъти повече от официано обявените 367 хиляди души. Задава се и нова потребителска криза заради свитите семейни бюджети.

Съществува реална опасност всяка нова вълна съкращения да изкарва на пазара на труда безработни с по-висока квалификация, което съществено би влошило възможностите за скорошно съживяване на икономиката.

От КНСБ са против предложението за увеличаването на здравната осигуровка с 2%. Ако решението на Министерския съвет бъде прието от народните представители синдикалистите се заканиха, че ще го атакуват в съда.