Евдокия Манева: Екокомисията в НС забрани всичко, свързано с ГМО
Евдокия Манева: Екокомисията в НС забрани всичко, свързано с ГМО / снимка: Sofia Photo Agency

Народното събрание отложи за следващата седмица приемането на второ четене на спорните текстове в закона за генно модифицираните организми (ГМО). Депутатите започнаха да гласуват първата част на закона, докато техни колеги от комисията по околна среда и водите обсъждаха най-важните проектонаредби, които се отнасят за забраната за отглеждане и разпространение на ГМО в България. Това даде повод на БСП да поиска законопроектът да бъде отложен за гласуване, докато екокомисията не излезе с доклад, но мнозинството от ГЕРБ отказа да се съобрази.

В същото време в комисията се разрази пореден остър дебат по проектотекстовете в закона. Членовете й гласуваха спорния текст за освобождаването на ГМО, който предизвика Лъчезар Тошев от „Синята коалиция" да напусне заседанието. Зам.-министърът на екологията Евдокия Манева увери, че именно с този текст се забранява абсолютно всичко свързано с ГМО на територията на страната. Тя дори каза, че вече не трябва да се приема и мораториум по закона за ГМО. „С член 80 се забранява освобождаването в околната среда, отглеждането и пускането на пазара", допълни Манева. Според промените ГМО ще се отглеждат единствено в лабораторни условия.

Лъчезар Тошев пък поиска същата забрана, която важи за отглеждането на ГМО в защитени територии и екологичната мрежа "Натура 2000" да бъде наложена и върху пуснатите на пазара ГМО. Според предложеният текст на Министерството на екологията забраната за пуснатите на пазара ГМО-та не е изрично упомената в текстовете. По думите на съпредседателя на „Синята коалиция" Мартин Димитров две определения от разглежданите в момента промени в закона за ГМО влизат в противоречие помежду си и дават възможност генетично модифицирани продукти, продавани на пазара, да бъдат отглеждани дори в защитени територии. Тези понятия са "освобождаване в околната среда" и "пускане на пазара".

Междувременно Петър Курумбашев от БСП обяви, че на повече от десет места в България се работи с ГМО в контролирани условия и нито едно от тях няма разрешение по Закона за генетично модифицираните организми". Той каза, при днешното му питане към министъра на околната среда и водите Нона Караджова по време на парламентарния контрол, станало известно, че няма издадени разрешения на лаборатории, които да могат да извършват работа с ГМО в контролирани условия.