Държали в либийски затвор български инженер, работещ за швейцарска компания
Държали в либийски затвор български инженер, работещ за швейцарска компания / cнимкa: sxc.hu

Български инженер, работещ за швейцарска компания, е бил държан три месеца в затвор в Триполи заради кризата в отношенията между Либия и Швейцария, съобщава днес на своя сайт швейцарската телевизия Романдска Швейцария (TSR).

Той е бил сред най-малко 50-те чуждестранни служители на швейцарски фирми, арестувани в Джамахирията на 20 юли 2008 г. - три дни след задържането в Женева на сина на либийския държавен ръководител Муамар Кадафи Ханибал и на неговата съпруга по обвинения в малтретиране на домашната прислуга. Тогава бяха арестувани и Макс Гьолди и Рашид Хамдани - двамата швейцарски бизнесмени, които бяха съдени в Либия по редица обвинения. В крайна сметка Хамдани бе оправдан и напусна Либия, а Гьолди излежава в момента присъда от 4 месеца затвор за незаконен престой в страната.

Задържането на българския инженер е било потвърдено от българското посолство в Триполи и от швейцарската компания, за която работи. Дълго време лишен от своя паспорт, той е получил изходна виза едва преди няколко седмици и вече се е прибрал в София, пише БТА. Всички тези хора, сред които има европейци, филипинци и индонезийци, са преживели един и същи кошмар. Те били арестувани или привикани от либийските сили за сигурност, които им отнели паспортите и ги вкарали в затвора или ги поставили под домашен арест, тъй като работели за швейцарски компании. След месеци на несигурност всички те били освободени.

Случаите на задържаните заедно с Гьолди и Хамдани още петдесетина служители на швейцарски компании не са направени публично достояние, тъй като е трудно да се получи информация от либийските власти, посочва швейцарската телевизия. Техните работодатели освен това не разгласилии случаите, тъй като се опасявали да не навредят на "двамата швейцарски заложници и на своя бизнес, а родните страни (на служителите) не искали никакви проблеми с режима на Кадафи". 

Българското посолство в Триполи е следило и съдействало за разрешаването на случая с българския гражданин, държан три месеца в либийски затвор. Това коментира за БТА говорителят на Министерството на външните работи Весела Чернева. Българският гражданин вече е освободен.