Изследвай се за хепатит, играй пейнтбол!
Изследвай се за хепатит, играй пейнтбол! / www.sxc.hu

Безплатни изследвания за хепатит В и С ще се проведат в Пловдив. Това съобщи за Дарик радио координаторът на Националното сдружение за борба с хепатита Тодор Петров. Първата скринингова акция ще бъде утре в мобилен кабинет, разположен до Военния клуб. Около 10 души медицински персонал ще помагат на гражданите по време на изследванията от 11 до 17 часа. Резултатите ще са готови за 10 минути, обясни Петров и уточни, че докато хората чакат, могат да се позабавляват с игра на пейнтбол точно зад мобилния кабинет.

Следващата акция от кампанията ще се проведе от 15-ти до 20-ти март в лаборатории, които днес трябва да бъдат уточнени. Там изследванията ще се извършват по график.

Целта на скрининговите акции е да се даде възможност на хората по бърз, достъпен и удобен начин да установят своя статус. Ако те вече са заразени с вируса на хепатит, да им бъдат оказани съдействие и подкрепа за подобряване на здравословното състояние.

Скрининговите изследвания за хепатит В и С в Пловдив са част от мащабната кампания, която стартира в края на миналата година във Варна и ще обхване много градове в страната.