Български финал в Шампионската лига?
Български финал в Шампионската лига? / снимки: cev.lu

Доста големи са шансовете български да бъде финалът на волейболната Шампионска лига. На 11 април в полския град Лодц един срещу друг може да играят Матей Казийски и Цветан Соколов срещу Теодор Салпаров. Развитието на срещите до момента и схемата за формиране на полуфиналните двойки в Шампионската лига спомага допълнително за това, като разминава италианския Тренто и руския Динамо Москва, давайки възможност да се срещнат чак на финала.

Казийски вече е във финалната четворка, след като снощи Тренто елиминира полския Расовия с 2:0 победи. При гостуването си за реванша в Жежов, съставът на Радостин Стойчев даде гейм на клуба, отстранил българския ЦСКА, но стигна до успеха с 3:1 гейма (25:18, 26:28, 25:21, 25:18) пред 4300 зрители. Българският посрещач, който започна като титуляр, пропусна втория гейм, се върна на полето пред третия и четвъртия, като завърши с 13 точки – 2 аса, 75% посрещане и 61% атака. Цветан Соколов се появи за минутка в игра и не реализира точка. Със 17 точки се отчете Османи Хуанторена. За тима на Ресовия волейболистът от Беларус Алех Акхрем постигна 19 точки.

Така към защита на европейската си титла Тренто ще трябва на ½-финал да се справи най-вероятно с Хипо Тирол. Австрийският тим победи с 3:1 гейма Блед, а довечера гостува в Словения и се нуждае от 2 гейма, за да отиде във финалната четворка.

Домакинът на финалите в Лодц СКРА ще играе полуфинал срещу Динамо Москва на Теодор Салпаров или гръцкия Олимпиакос. Националното ни либеро се нуждае от взимането на два гейма по време на мача довечера в Гърция, но задачата не е лесна.