Представят участъка от “Набуко”, който ще минава през Плевенско
Представят участъка от “Набуко”, който ще минава през Плевенско / netinfo

Инвестиционното намерение на „Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл" - Виена и започналата разработка на техническия проект за изграждане на газопровод „Набуко" ще бъдат представени в Плевен, информират от пресцентъра на областната администрация. Предвидено е в област Плевен трасето да преминава през землището на общините Левски, Пордим, Плевен, Долни Дъбник, Кнежа и Искър.

Предвид изключителната важност на проекта за страните от Европейския съюз, с Решение на Министерски съвет от 4 юли 2009 год. газопроводът „Набуко" е обявен в отсечката, която ще бъде изградена на територията на Република България, за обект с национално значение. Подготвя се заданието за разработване на Оценка на въздействието върху околната среда, сеизмична оценка на газопровода, геоложки проучвания на трасето. Изпълнено е и облитане и въздушно заснемане на трасето, уточняват от администрацията. Предвидени са и обществени обсъждания и консултации, на които да се даде пълна информация и за процедурите, които ще бъдат извършени по учредяване сервитутно право в имотите на собствениците. Срещите със заинтересованите кметства и обществеността ще бъдат проведени през следващите два месеца.

Срещата в Плевен ще се проведе на 10 март от 15.00 часа в зала „Плевен" на областна администрация. Ще участват кметове на общини и специалисти от „Химкомплект инженеринг" АД София.