Ще изчезнат ли българите?
Ще изчезнат ли българите? / cнимки: Sofia Photo Agency, архив

България е една от страните с най-ниска раждаемост в света. През 2006 г. българките са имали средно по 1,3 деца. Ако нищо не се промени, то през 2050 г. населението на България ще е под 5 милиона, пише в коментара си Соня Каникова.

Средната стойност на раждаемостта в света е спаднала почти наполовина през последните десетилетия (от средно 4,7 деца на жена през 1970-1975 г., на 2,6 деца през 2005-2010 г.). Това става ясно от най-новия доклад на демографския отдел на ООН. Тази голяма промяна се дължи главно на намаляващия фертилитет в развиващите се държави. Там е отбелязан най-голям спад (5,6 деца през 1970-1975 г., 2,5 деца през 2005-2010 г.).

Разликите в нивата на раждаемост в момента в отделните части на света са прекалено големи. От 7 деца на жена в някои развиващи се африкански държави до около 1 дете на жена в Източна Европа и във високо развитите страни в Азия.

Стряскащи данни за България

В повече от 70 от проучените от ООН 224 страни и територии жените раждат по по-малко от две деца. България попада сред тях. Според данните на ООН през 2006 г. българките имат средно по 1,3 деца. През 1975 г. в България нивото на раждаемостта е било почти двойно по-високо (средно по 2,2. деца на жена).

Подобна е картината и в останалите държави от Източна Европа, както и в целия ЕС. Жените от ЕС раждат средно по 1,5 деца. Западноевропейските членки на Общността обаче поддържат по-висок фертилитет в сравнение с източноевропейските.

Демографите от ООН предупреждават, че ако държавите с ниска раждаемост не възприемат специална имиграционна политика и други стратегии за повишаване на фертилитета, през следващите десетилетия тяхното население ще намалее драматично. Ако нищо не се промени, според демографски сценарий на ООН населението на България през 2025 г. може да бъде доста под 7 милиона, а до 2050 г. - под 5 милиона. 

Няма изгледи за положително развитие

Ще изчезнат ли българите
netinfo

В България са настъпили и други важни промени, свързани с раждаемостта. Най-фертилна възраст за българските жени вече не е 25-29 години, а 30-34 години. В същото време фертилитетът сред жените на възраст между 15 и 19 години в България е много висок: при над 30 от 1000 раждания става въпрос за жени от тази възрастова група.

Само четири от развитите държави имат толкова висок ранен фертилитет: България, Румъния, Украйна и САЩ. Демографите подчертават, че ранното раждане често означава загуба на възможности за образование или професионално развитие на жената. Затова една от целите на хилядолетието е намаляване на ражданията в тази ранна възраст - и това засяга пряко България.

Според прогнозата на ООН раждаемостта в България би трябвало да започне бавно да се увеличава, но и според най-положителните сценарии тя няма да достигне две деца на жена дори през 2050 г.