Менда Стоянова: До края на седмицата ще има допълнения в указанията до НАП
Менда Стоянова: До края на седмицата ще има допълнения в указанията до НАП / Dariknews.bg

До края на седмицата ще има допълнения в указанията до Националната агенция по приходите по отношение на осигуряването на съдружниците, изпълняващи и дейности като управители на фирмата. Това съобщи народният представител от ГЕРБ и председател на Парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова. В момента работна група от експерти от НАП и НОИ работи по детайлните текстове на указанието.

Указанието, което НАП е издало, не е подробно и това е създало напрежението. В него не са разгледани различните хипотези, при които съдружниците осъществяват дейността по управление, каза още Менда Стоянова. Според нея в малките и средните фирми съдружниците не са ангажирани ежедневно през целия месец с управлението и в никакъв случай не може от тях да се изисква да се осигуряват върху минималния осигурителен праг за тази дейност между 700 и 800 лева за цял месец положен труд.

Кодексът за социално осигуряване с измененията му от 1.01.2010 г. предвижда осигуровките да се считат за дължими и в случаите, когато месечното възнаграждение за положен труд не е начислено и изплатено. Не се  предвиждат начисления на осигуряването тогава, когато няма основание за начисляване на месечно възнаграждение, обясни народният представител от ГЕРБ.