Сняг и студ от днес
Сняг и студ от днес / снимкa: Sofia Photo Agency

Средиземноморски циклони ще определят студеното и снежно време над страната поне до четвъртък.

От днес - първо в крайните южни райони, а впоследствие и над останалата част ще завали сняг. Над крайните източни и югоизточни райони ще завали дъжд, който се очаква до вечерта да премине в сняг. Валежите ще обхванат цялата страна. Най-интензивни ще бъдат над Рило-Родопската област и над планините на Западна и Централна България. Ще се образува нова снежна покривка, в планините до 15, 20 см, в равнинните части около 10 см.

Най-много сняг ще падне над южните райони, най-малко в крайните северни и районите по поречието на Дунава.
Вятърът ще се ориентира от север - североизток и ще бъде слаб до умерен.

В понеделник през целия ден ще вали сняг. Снеговалежите ще продължат и през нощта срещу вторник.

Във вторник повече сняг се очаква да превалява над крайните източни и югоизточни райони. Над останалата част от страната облачността ще остане значителна и на места с прекъсвания ще продължи да превалява сняг. Към края на деня във вторник над западните райони валежите временно ще спрат, но още през нощта срещу сряда с приближаването на нов средиземноморски циклон от запад, облачността ще се вплътни и отново над Западна България ще завали сняг.

В сряда снеговалежите постепенно ще обхванат и Централна България, но няма да са с висока интензивност. С прекъсвания ще превалява над цялата страна, повече сняг се очаква да падне над Северозападна България, а към края на деня и в Добруджа. По Черноморието ще превалява предимно дъжд.

Дневните температурите в понеделник ще бъдат най-ниски между минус 4 и плюс 1 градуса. Във вторник и сряда дневните температури ще бъдат малко по-високи, като по Черноморието ще бъдат и над нулата.

Сутрешните температури ще бъдат между минус 5 и 1 градус, като в сряда сутринта се очаква да бъдат и по-ниски.

Още за времето четете на Vremeto.bg