Министър Цветанов и Съюзът на съдиите са обсъдили съдебната реформа
Министър Цветанов и Съюзът на съдиите са обсъдили съдебната реформа / снимка: Sofia Photo Agency

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов и Съюзът на съдиите са обсъдили съдебната реформа. Това е станало на 5 март, като домакини на срещата са били главният прокурор Борис Велчев и заместникът му Галина Тонева.

Официално от МВР, прокуратурата и Съюза на съдиите не оповестиха факти от срещата. От присъствали на разговора, продължил около час, БТА научи, че основно била разисквана съдебната реформа и това как да има по-добри резултати от нея.

Предмет на разговора била възможността изборът на членове на ВСС да става не както е сега, а кандидатурите да се обявяват на време.

Също така Цветанов, Велчев и съдиите са говорили и за евентуална възможност за промяна на структурата на Висшия съдебен съвет. Тези идеи няма да са причина сега действащият ВСС да бъде разпускан. За това и на срещата е дискутирана възможността от промени в няколко закона.

По БНТ Цветанов е заявил, че е било положено началото на един конструктивен диалог за предложения, които са свързани за реалната съдебна реформа.

От страна на Съюза на съдиите е присъствал част от управителния съвет.

Това е първата среща между министъра и Съюза на съдиите, след като Цветанов направи няколко изказвания за съда, а от съюза реагираха с протестни писма.