Обама критикува компаниите за здравно застраховане
Обама критикува компаниите за здравно застраховане / снимка: БГНЕС

Президентът на САЩ Барак Обама критикува най-големите американски компании за здравно застраховане, обвинявайки ги, че не са успели да дадат "ясен отговор" на въпроса защо са увеличили застрахователните вноски "произволно и силно", предаде Ройтерс.

Тази седмица президентът и министърът на здравеопазването Катлийн Сибелиъс се срещнаха с главните изпълнителни директори на четири от най-големите американски компании за здравно застраховане - Aetna Inc, Cigna Corp, UnitedHealth Group Inc и WellPoint Inc, припомня Ройтерс.

"Те не можаха да ми дадат ясен отговор защо са увеличили застрахователните вноски произволно и силно - до 60 процента в някои щати като Илинойс", заяви Обама в седмичното си радио- и интернет обръщение.

"Ако не действаме, те ще продължат да правят това", отбеляза президентът.

Застрахователите посочиха, че трябва да повишават ставките, за да покрият бързо увеличаващите се разходи за здравеопазване в период, когато повече хора намаляват обема на застраховките си заради финансови затруднения. Поради това по-високите разходи се разпределят сред по-малък брой плащащи клиенти, посочиха компаниите.

Застрахователните компании са предпочитана мишена на фона на опитите на Обама да убеди американците, изпитващи смесени чувства спрямо планираната здравна реформа, че за тях ще бъде по-добре, ако Конгресът приеме амбициозния план на правителството, пише БТА.

Според анализатори демократите едва ли могат да си позволят да се откажат от здравната реформа сега, след като посветиха повече от година на тази кауза. Провал с приемането на законопроекта може да им навреди при частичните избори през ноември.

Републиканците призоваха Обама да се откаже от плана и да започне наново, твърдейки че програмата е твърде скъпа за правителството, което трябва да се справя с огромен бюджетен дефицит, и значително засилва ролята на държавата в здравеопазването.

"Американците искат реформа. Не искат обаче тази реформа", заяви Мич Макконъл, лидер на републиканците в Сената.