Меркел: Гърция не е искала финансова помощ
Меркел: Гърция не е искала финансова помощ / снимкa: Reuters

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че Гърция не е отправяла молба за финансова помощ и призова да бъде сложен край на спекулациите, че задлъжнялата страна ще фалира, съобщи Асошиейтед прес.

Пред репортери в Берлин, с гръцкия премиер Георгиос Папандреу застанал до нея, Меркел каза, че гръцката страна не е поискала финансова подкрепа по време на разговора им.

Берлинската визита бе част от обиколката на гръцкия лидер, която започна в Люксембург и ще го отведе в Париж вдругиден.

"Германия може да изрази своята солидарност", добави Меркел, която, по думите й, ясно показала, че "ние сме готови да помогнем, да проявим разбиране".

Думите й повториха изявленията по-рано през седмицата, опровергаващи спекулациите на пазарите и в медиите, че ЕС може би подготвя някакъв спасителен финансов план за Гърция. Тя призова за край на пазарните спекулации, че затъналата в дългове страна ще обяви банкрут /дефолт/, и добави, че Германия може да й помогне на Атина с експертен опит и по други начини. Двете страни ще работят заедно за по-нататъшната модернизация на Гърция, обяви тя.

Папандреу повтори казаното от Меркел. "Гърция не е искала финансова помощ", каза той на репортерите. Меркел напомни, че макар проблемите пред Гърция да са най-тежките, Германия и други европейски страни също се е наложило да приложат мерки за икономии в разгара на глобалната икономическа криза. Ние имаме много добро взаимно разбиране, подчерта тя. 

В сряда гръцкият парламент одобри пакет финансови мерки, които се очаква да намалят държавните разходи с 4,8 милиарда евро, но те срещнаха съпротивата на профсъюзите, които обявиха поредица от стачки. Меркел определи програмата като "изключително важна стъпка" въпреки яростната съпротива.

"Наложи се да вземем трудни решения, но тези решения са необходими, ако искаме да изведем страната си от кризата", заяви от своя страна Папандреу в Берлин. Той изрази задоволството си от подкрепата, изразена от страна на Германия, пише БТА.

"Ние се нуждаем от политическа и морална подкрепа и я получихме днес от германското правителство", посочи той.

Двете страни се договориха за създаването на германско-гръцка правителствена комисия, която ще има за цел да помогне на Гърция да изгради конкурентноспособна икономика, като окаже съдействие за модернизирането на редица сфери на дейност, включително екологията, икономиката, защитата от бедствия и катастрофи, науката и имиграционната политика, предаде ИТАР-ТАСС.