България с девет гиганти на Балканското по сумо в Белград
България с девет гиганти на Балканското по сумо в Белград / gong.bg
България ще участва с девет представители на Балканското първенство по сумо този уикенд в Белград. Във второто издание на регионалната надпревара за първи път на дохиото след избирането си за президент на Българската федерация по сумо ще се изяви Петър Стоянов. От ноември до сега Вожда се бе изцяло посветил на организационна работа, но сега отново ще се бори медали.

Синът му Здравко Стоянов пък ще направи официален дебют на международен турнир по сумо. След като спечели титлата от Държавното първенство при децата, в Сърбия наследникът на Вожда ще представи за първи път родната школа във възрастовата група до 7 години.

В Белград ще се борят още европейската шампионка и носителка на пет медала от международни турнири за миналата година Анна Методиева; завършилата на трето място при до 21-годишните на Евро`09 и притежателката на две златни отличия от „Сумо Гранд При Будапеща” Мария Георгиева; вицеевропейският шампион при до 115-килограмовите Михаил Илиев; желаният от няколко професионални сумо школи в Япония Иван Качаков; младият талант Димитър Димитров освен да се цели в нови отличия след бронза си от Будапеща пред януари 2010 година, ще подкрепя и брат си Павлин Димитров при дебюта му на международен турнир при 17-годишните. Като треньор и участник ще се изявява четвъртият в класацията на най-силните български сумисти за миналата година Христо Христов.

Бройката от 9 сумисти бе избрана от Управителния съвет на федерацията, като останалите ни титулувани гиганти остават в София да продължат тренировъчния си процес.

На Балканското първенство в Белград, което е организирано от сръбската федерация, която е най-младия член на Европейската асоциация, ще премерят сили на дохиото сумисти от Сърбия, България, Албания, Македония, Гърция, Турция и други.

Състав на България за Балканското първенство по сумо в Белград:

Петър Стоянов,

Здравко Стоянов,

Анна Методиева,

Мария Георгиева,

Христо Христов,

Иван Качаков,

Михаил Илиев,

Павлин Димитров,

Димитър Димитров.