Близо 1,4 млн. абонати ще дадат около 200 лв. за нови топломери в следващите 2 г.
Близо 1,4 млн. абонати ще дадат около 200 лв. за нови топломери в следващите 2 г. / снимка: sxc.hu
Близо 1,4 млн. абонати ще дадат около 200 лв. за нови топломери в следващите 2 години
26640
Близо 1,4 млн. абонати ще дадат около 200 лв. за нови топломери в следващите 2 години
  • Близо 1,4 млн. абонати ще дадат около 200 лв. за нови топломери в следващите 2 години

Близо 1,4 милиона абонати на парно в страната ще трябва да похарчат около 200 лева, за да сменят топломерите си през следващите две години. В против случай те ще бъдат неприятно изненадани с ударни сметки за топлоенергия. Причината е в изтичащия срок на годност на уредите за дялово разпределение, което ще затрудни работата на топлинните счетоводители и те ще са принудени да начисляват максималната мощност на радиаторите. Над 18 000 от клиентите на „Техем Съврисис", трябва да подменят топломерите си преди началото на отоплителния сезон, съобщиха от фирмата за дялово разпределение.

Всички клиенти с рискови топломери са предупредени, че трябва да ги сменят. В София фирмата е изпратила известия до 200 сгради с уреди, които ще станат негодни още тази година, обясни управителят Милена Стоянова. „Това не е задължително, това е решение на клиентите кога ще предприемат тази стъпка. В техен интерес е това да стане преди уредите да излязат от строя, защото ако при отчета на уредите ние установим, че няма показание на дисплея, сме задължени да начислим максимална мощност, което в общия случай е повече от това, което клиентът е потребил", каза Стоянова.

Около 180 лв. ще струва на абонатите подмяната на топломерите с новия тип електронни уреди. Ако решат да си служат уреди с дистанционно отчитане, ще трябва да платят близо 200 лв. Този вид отчитане не изисква осигуряване на достъп до жилището, обясни Стоянова.

„При сегашната ситуация, когато уредите подлежат на визуален отчет, ако не осигури потребителят достъп навреме, то следва за заплати допълнителна цена за посещение, което е допълнително натоварва неговия бюджет, а всичко това е свързано и с корекции на изравнителните сметки след първото им издаване", допълни тя.

Топлинните счетоводители ще дават комплект радио уреди и под наем срещу месечна такса от около 6 лв. Смяната на уредите трябва да важи за всички апартаменти в блока и да бъде одобрена от общото събрание на етажната собственост.