Кристалина Георгиева: Хората в Хаити вече се усмихват
Кристалина Георгиева: Хората в Хаити вече се усмихват / снимка: Reuters
Интервю с Кристалина Георгиева
26573
Интервю с Кристалина Георгиева
  • Интервю с Кристалина Георгиева

Европейският съюз ще осигури допълнителни 90 млн. евро в помощ на пострадалата от катастрофалното земетресение през януари Хаити. Новината съобщи за Дарик еврокомисарят по хуманитарната помощ и реакцията при кризи Кристалина Георгиева, която е на обиколка в засегнатата държава. В „Денят" Георгиева допълни, че средствата, отпуснати досега от Европа, вече са вложени в различни проекти от типа „заплащане срещу работа". На местните хора се плаща например, за да разчистват къщи, пострадали от разрушителното земетресение. Останалите без домове хаитяни ще ги използват, за да се предпазят от тропическите дъждове.

Ето какво още разказа Кристалина Георгиева в интервю за Дарик от Хаити:

Кои са първите неща, които най-силно ви поразиха, когато кацнахте в столицата на Хаити Порт-о-Пренс?

Това, което най-много ме впечатли е достойнството на хората, въпреки че са минали през много голяма трагедия, те са съумели да върнат някаква нормалност в живота си. Улиците, по които минахме, бяха чисти. Хората, които видяхме се държаха с много достойнство и първото ми впечатление беше, че много е направено, но и страшно много още работа има пред нас, ситуацията е много тежка.

С какво ЕС конкретно ще помогне на Хаити?

Ние мобилизирахме 90 млн. евро допълнително като хуманитарна помощ. Искаме да ги разпределим между Порт-о-Пренс и силно засегнатите райони. Мобилизираме много съществени ресурси за дългосрочно възстановяване на страната. Нашата цел е да помогнем на Хаити да си стъпи на краката.

Започнаха ли тропическите дъждове?

Тропическите дъждове започнаха. Още на летището вчера ни понамокриха, но още положението не е много сериозно. То ще стане много сериозно след седмица-две, когато започнат ураганите. За това трябва много експедитивно да се работи.

За тези две седмици, преди положението да стане критично, ще успеете ли да осигурите с парите от ЕС подслон за хората?

Ние нашите пари ги мобилизирахме предварително, т.е в момента, в който ги поискахме, казахме на нашите партньори: „тези ресурси са на ваше разположение". Това, което ми прави много добро впечатление е, сега посещаваме места, където се работи с ресурсите на ЕК, че вече се действа. Те не ни чакаха, а си подготвиха проекти, мобилизираха хора и започнаха работа. Един от най-добрите проекти е да се предостави заплащане срещу работа, а работата е да се почистват разрушени къщи и хората да могат да се върнат, преди да почнат ураганите. Напълни ми се сърцето като видях хора да се усмихват, които знаят, че ние нещо сме направили за тях - като се почне от това да има храна за бебетата, опитахме, много е хубава храната, и се свърши до това да имат покрив над главата си, като дойдат ураганите.