Нови присъди за групата на Чирпанския
Нови присъди за групата на Чирпанския / netinfo

Втора присъда в рамките на 10 дни получиха трима от членовете на "наказателната бригада" на Чирпанския. Пред две седмици Варненският окръжен съд постанови по 8 години затвор на лидера на групата за разпространение на наркотици Николай Тошев-Чирпанския, както и на членовете й Петър Благоев, Николай Илиев, Мирослав Михалев, Николай Петров и Ангел Колев.
При повторното си изправяне пред съда първите трима заедно с Диян Михалев и Емил Билянов се възползваха от съкратеното съдебно следствие и се признаха за виновни, получавайки наказания под минимума.

Най-висока присъда в размер на 4 години и половина затвор получи Николай Тошев за това, че е ръководил престъпната група. Благоев, Михалев и Николай Илиев бяха наказани с по 2 години и 6 месеца "лишаване от свобода", а Емил си тръгна с условна присъда от година и половина затвор.

Съдът призна вината им затова, че през периода от февруари до края на април миналата година са участвали в престъпна група за разпространение на марихуана и амфетамини. Всички подсъдими са осъждани многократно за различни престъпления от общ характер, сред които грабежи, хулиганство и изнудване. Илиев има 5 присъди, Деян и Петър - по 4, а лидерът Тошев  е осъждан два пъти.

По-голямата част от подсъдимите са отдавна  в полезрението на органите на реда и са били съпроцесници в други  наказателни дела. След последното си излизане от арест през юни 2008 година те продължили активно да участват в наркопазара във Варна, а полицията установила дейността им с множество СРС-та и други веществени доказателства. Наказателната бригада продължавала да използва познатите схеми чрез сила, заплахи, побои и отвличания да принуждава други лица да продават дрога за тях.

Такава "акция" била организирана и в началото на април миналата година спрямо свидетеля В. А. Първо разбили и изпотрошили колата му, след това продължили със заплахи за живота и здравето му. Рекетираният се обърнал към полицията за помощ и така се стигнало до реализиране на акцията по разкриване на поредната кампания за "набиране на дилъри" на дрога. След няколко срещи, които били наблюдавани от органите на реда, се стигнало и до "сделка", при която бил задържан Благоев, а по-късно Тошев, Илиев и Михалев. Всички те са в ареста от 28 април миналата година, припомнят от пресслужбата на съда.