80% от столичаните следят темата за ГМО
80% от столичаните следят темата за ГМО / cнимкa: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
80% от столичаните следят темата за ГМО
26556
80% от столичаните следят темата за ГМО
  • 80% от столичаните следят темата за ГМО

Малко над 80% от живеещите в София следят дебатите по промените в закона за генно-модифицираните организми. Близо 18 на сто пък следят всичко по темата. Това показва проучване през февруари на Националния център за изследване на общественото мнение. В допитването са участвали 600 столичани, а изследването е поръчано от председателя на парламента Цецка Цачева.

70% от софиянци смятат, че рисковете от ГМО са повече от ползите. Отново мнозинството от 82% се страхуват, че в България има риск от неконтролирано разпространяване на ГМО. Днес Цачева проведе близо двучасова среща с представители на Българската академия на науките. „Обединихме се около тезата, че на този етап, без да има категоричен извод  и доказателства от научните среди за влиянието на тези организми върху човека и природата, е недопустимо те да се отглеждат в околната среда", каза Цачева. Тя допълни, че в закона, който предстои да бъде приет, подобна правна възможност ще бъде изключена.

„При изменение и допълнение на закона за ГМО, народните представители ще се съобразим с мнението, което е изказано от неправителствените организации и становищата на учените. Но категорично заявявам, че националните ни  интереси по отношение запазване чистотата на природата на България от генно-модифицирано организми, няма да бъде нарушена", обясни Цачева.

В аудиофайла чуйте коментарите на председателят на парламента Цецка Цачева, Васил Николов от Аграрния унивесритет в Пловдив и Димитър Джилянов от "Агробиоинститут".