Студентите на ВУМК получават българска и международна дипломи
Студентите на ВУМК получават българска и международна дипломи / netinfo
Студентите на ВУМК получават българска и международна дипломи
26525
Студентите на ВУМК получават българска и международна дипломи
  • Студентите на ВУМК получават българска и международна дипломи

Висше училище международен колеж (ВУМК) в град Добрич предлага международни програми на английски език. Там учат български и чуждестранни студенти от над 10 държави. При завършването си, освен акредитирана българска диплома, те получават и международни дипломи от европейски университети, партньори на колежа. От това лято студентите на висшето училище ще могат да стажуват и в Дарик радио. През тази година двама студенти ще прекарат с екипа на медията три месеца.

Кандидатстудентската кампания във ВУМК вече започна, като всеки месец, от февруари до август, има приемен изпит.ВУМК предлага на обучаващите се различен стил на преподаване и усвояване на информацията.

„Колежът е най-старото частно висше училище в областта на туризма у нас. Стартирали сме през 1992 година, непрекъснато се разрастваме и развиваме. Постоянно развиваме партньорствата си с университети в чужбина. Стремим да си изградим все по-голяма мрежа. Имаме партньори в много страни, предимно във Великобритания, Холандия, Норвегия, Финландия, а от следващата година ще започнем съвместна работа с два американски университета. Студентите ни чрез нас могат да продължат обучението си в магистърските програми на тези университети. Основният ни партньор е във Великобритания. Акредитацията ни освен от България е и от University of Wales Institute Cardiff, който е един стар и с много традиции университет. Системата на образование във Великобритания е бакалавърска степен за 3 години, нещото, което от няколко години сме внесли в България. Сега министърът на образованието се бори това нещо да бъде въведено на повече места. Студентите ни учат тук, учат изцяло на английски език и завършват с две бакалавърска дипломи - диплома от ВУМК и диплома от University of Wales", разказа маркетинг-мениджъра Мария Полименова.

Студентите на ВУМК получават българска и международна дипломи
netinfo

За повече практическо обучение спомагат учебните пътувания в чужбина, които колежът организира. „Учебните пътувания са част от магистърската програма MBA, която е единствената у нас британска МВА-програма. Обучението е на английски език, завършва се с диплома на University of Wales. Това е магистратура, различна от нашето разбиране за магистратура, тя не цели да те фокусира и специализира в една конкретна област, а да ти даде повече практически и приложни познания във всяка една от областите, затова е известна като програма за топ-мениджъри, за хора с дългогодишен професионален опит. Интересна част от МВА-програмата е т.нар. study trip - пътуване  във връзка с обучението. Тази година пътуването е организирано в Азия, тъй като този континент е единственото място в света, където няма икономическа криза. В Сингапур и Малайзия, две страни, изключително развити в областта на търговията, борсовата търговия, пазарите с ценни книжа. Целта на пътуването е студентите да се срещнат на място с представители на висшия мениджмънт на компании, които да им предадат опит. Това е задължителен момент, защото обучението е изградено върху решаване на казуси от практиката", допълни Мария Полименова.

Пълният размер на таксата в колежа е 1440 евро на семестър, като тя може драстично да намалее заради стипендиите, които се предлагат. „Освен стипендиите, които осигурява държавата за най-добрите студенти, имаме и стипендии, които ще бъдат в общ размер за следващата учебна година от над 2 млн. лева. Това са стипендии за успех поне над 4. Стипендии получават и новите ни студенти, ако имат успех поне 4 в дипломата си за средно образование. Целта е да стимулираме студентите със стипендия, за да учат. Така ги насърчаваме да бъдат добри студенти, защото в крайна сметка те са лицето ни пред света, след като завършат", поясни Мария Полименова.