Сергей Игнатов вади бисери от учебниците
Сергей Игнатов вади бисери от учебниците / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Сергей Игнатов вади бисери от учебниците
26474
Сергей Игнатов вади бисери от учебниците
  • Сергей Игнатов вади бисери от учебниците

Министерството на образованието, младежта и науката ще публикува бисери от учебниците, използвани в училищата. Това заяви просветният министър Сергей Игнатов. По думите му специална работна група се занимава с това да прегледа съдържанието на всички учебници.

Министър Игнатов заяви, че в учебниците има неща, които не би нарекъл бисери, а по-скоро недопустими: "В момента има една група, която прави много добри извадки и ще видите какво става в главите на децата".

Просветният министър даде и конкретен пример за недопустими неща: "Имаше в читанката за втори клас за някакви врабченца, които само те останали тук, за да го духат или за тоя, дето духа, нещо такова".

Игнатов уточни, че за да се стигне до пренаписване на учебниците, първо трябва да се приеме новият закон: "Ако новият закон стане факт в близките два-три месеца, естествено е да се тръгне към преглед и пренаписване на програмите".

Проверка на Дарик показа, че първите недоволства от съдържанието на някои от учебниците за началните класове тръгват от няколко интернет форума в началото на месеца. В тях родители са пуснали цитат от разказ на чешкия писател Карел Чапек, който гласи: "По цял ден мърмореше, че в Дейвице било скучно и досадно, че другите птици живот си живеели-зиме отлитали на юг, кой в Ривиерата, кой в Египет...например скорците и щъркелите, и лястовичките, и славеите. Само врабците се блъскали цял живот за тоя дето духа". Според недоволните родители пасажът е от читанката за втори клас.