ТУ и ХГТревнеска школа със златни отличия
ТУ и ХГТревнеска школа със златни отличия / netinfo

 

Съветът на европейската научна и културна общност връчи златни отличия на ТУ - Габрово и Художествена гимназия "Тревнеска школа".

Училището получи "Златна книга" и "Златен печат" за висок професионализъм и значим принос в съхраняването на българската култура, като пазител на традициите на изящната тревненска школа и затова, че подготвя кадри, които продължават да ни карат да се чувстваме горди от това, че можем да се мерим със световната класа в изкуството.

 Техническият университет в Габрово беше отличен със "Златната книга" за завоюван висок престиж, обществено признание и за принос към развитието на българската наука.

"Златната книга" е изработена от 24 каратово злато под формата на отворена книга в Монетния двор на България.

Номинациите на Съвета на европейската научна и културна общност правят 150 известни български творци и учени с междуноародно признание, които притежават златни отличия за принос към българската наука и култура и които работят за престижа на България по света.

Церемонията се състоя в Националната галерия за чуждестранно изкуство на 25 февруари в присъствието на известни български научни и културни дейци, в чест на националния празник 3 март. Наред с представителите на българската интелигенция - ръководители на научни и културни институции, за габровските представители беше от особено значение фактът, че престижното събитие се състоя във "френска атмосфера", сред живописната изложба "Метаморфози" на Николай Панайотов, който работи в Париж, но по-голямата част от времето си прекарва в севлиевското село Стоките, където има "Бяло училище".