Осиковци: Бате Бойко, чуй ни, искаме път до селото
Осиковци: Бате Бойко, чуй ни, искаме път до селото / снимкa: Sofia Photo Agency

Около 200 жителите на девинското село Осиково блокираха  за втори път пътя Девин - Кричим. Те са готови дори на гражданско неподчинение, ако не получат отговор или  гаранция от земеделския или строителния министър, че ще имат пари за пътя до селото.

Хората вървяха и скандираха по пътя Девин - Кричим, докато се придвижваха до местността Америка: „Искаме път. Европа, чуй ни. България не ни чува. Бъдеще за нашите деца. Бате Бойко, чуй ни, искаме път до селото!".

Готови сме на гражданско неподчинение, тъй като 51 години държавата нарушава нашите законни права. Това заяви за Дарик кметът на Осиково Велин Палигоров. По думите му, гражданите докрай ще бранят справедливата си кауза.

Тълпата затрудни или изцяло блокира движението на превозни средства в отсечкака край местността Америка. Половината от полицаите от районното управление в Девин охраняваше движещата се тълпа, която периодично пропуска колоните от автомобили.

Въпреки че няма официално разрешение за протести от кмета на Девин Здравко Василев, жителите на Осиково излязоха на пътя, за да искат от управляващите асфалт до селото, в което живеят. Здравко Василев заяви, че подкрепя справедливите искания на хората, но не може да позволи митинги върху републикански път, за който не може да се разпорежда.