• Размер на шрифта:

18 лв. ще струва новата лична карта, 25 лв. - шофьорската книжка

24 февруари 2010 13:29 | Автор: Елена Бейкова

18 лв. ще струва новата лична карта, 25 лв. - шофьорската книжка
© снимкa: Sofia Photo Agency  

Правителството гласува таксите за издаване на новите документи за самоличност, които ще бъдат издавани от началото на април. За обикновена услуга по издаване на лична карта гражданите ще заплащат 18 лева, за шофьорска книжка таксата ще бъде 25 лева, а паспортът с биометрични данни ще струва 40 лева. В края на март започва приемането на заявления за новите документи, съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов, като уточни, че шофьорските книжки ще се издават от областните дирекции и районните управления на МВР.

Ако през тази година валидността на личната ви карта изтича, вие сте един от многото граждани, които ще се сдобият с новите биометрични документи. МВР е подготвено за масирано издаване на паспорти за хората, чиито документи вече са с изтекъл срок, увери министър Цветанов:

„Всичко е предвидено, само че ще има малко по-завишена такса, която трябва да се плати. Знаете, че има гратисен период до края на годината за тези паспорти, които са с изтекъл срок, поради забавянето, което имаше от предишен период от време и процедурите, които бяха приключени към август, когато беше сключен договорът от предишното правителство".

Цветанов допълни, че заявления за шофьорски книжки ще се приемат в областните дирекции и районните управления на полицията. Според него през тази и следващата година ще има най-много граждани с документи с изтичащ срок на валидност. В решението на правителството за таксите на новите документи е заложено запазване на досегашните преференции за определени социални групи.

Младежите на възраст от 14 до 16 години са освободени от такса за издаване на лична карта, а за първи паспорт на дете до 14 години ще се заплаща 25 процента от стойността на обикновената услуга. Гражданите на възраст над 70 години няма да дължат такса при издаване на лична карта и шофьорска книжка. Хората с 50 и повече процента трайно намалена трудоспособност ще заплащат 10 процента от стойността на личната карта и седем процента от таксата за паспорт.Етикети: Цветан Цветанов, документи за самоличност, новите документи, издаване

Коментари

Коментирай

Подреди: Първите отгоре Последните отгоре

#32

Елена - 14.11.2011 г. 14:59:22

който няма шофьорска книжка и не пътува няма как да ходи без документ, чрез който да се легитимира

#31

потърпевщ - 16.11.2010 г. 20:22:42

пладнешки грабеж

#30

Стела - 14.04.2010 г. 13:55:35

Здравейте!Проблема при нас е че само мълчим и търпим всичко това всеки се оплаква а никои не прави нищо,аз съм готова да стоя и един месец на палатка пред народното събрание но с един човек не се получава.И цигарите гио направиха невероятно скъпи направо минахме европеиските цени,но ние пак си мълчим.Аз съм живяла 5 години в Италия и ми направи впечетление следното-една вечер по новините казаха че цената на бензина ще се вдига,след седмица бяха блокирани всички магистрали и изходи от градовете.Два дни след това не само че не го вдигнаха но го намалиха от старата му цена.Ето това е умен народ и умно правителство.А ние тук само говорим защото сме страхлива нация.

#29

emil - 13.04.2010 г. 23:56:41

dobrede na lica ot 14 do 16 godishna vazdras sa bezplatni taka te si imat bashti i maiki koito rabotqt tva veche e qsno na 70 godishna vazrast 50 procenta ot stoinosta emi to pochti na 60 godishna vazrast omirat ili nqkoi nemogat da varvqt knijkata she si podnovqva
lichnata karta she smenqva ta na diskoteka da ne hodi to pensioner

#28

младен - 30.03.2010 г. 12:36:54

Хора едно не мога да разбера,нали всички документи имат валидност.Трябва ли всички да се юркат и да си вадят от новите в началото,ако техните изтичат в края на тази година или догодина и да създават хаос.Кой има нужда,кой не ама всички да сме първи,после защо имало опашки и нямало ред.На такива които не са им изтекли или влезли в гратисния период,въобще да не ги допускат с изключение разбира се на тези които им е небходимо и ще излизат зад граница.Но препоръчително е за тях да ги обслужват на отделни гишета.

#27

Светла - 14.03.2010 г. 19:31:21

Не са толкова голям проблем 18 лв., въпроса е защо няма да има обикновенна поръчка, а ще се приемат само бързи и експресни поръчки за документи? И никъде не е разяснено ясно, а хората на които документите им изтичат през 2014 и 2015 година трябва ли сега да си правят нови или могат да си карат със старите?

#26

Павел - 25.02.2010 г. 10:07:28

18-те лева не са проблем. С това само ви отвличат вниманието. Но аз не искам да ме третират като престъпник и да ми снемат биометричните данни. Спомнете си "Матрицата". Скоро ще ни вкарат и по някой чип...

#25

МАРИАНО - 25.02.2010 г. 09:05:08

ДНЕС ЗА ЛИЧНИ КАРТИ УТРЕ ЗА ЗДРАВНИ ОСИГУРОВКИ ВДРУГИДЕН АКЦИЗИ НЕКВИ ТОК ПАРНО ВОДА ПОСКЪПВА И ВСИЧКО ТОВА И ОЩЕ МНОГО ДРУГИ НЕЩА СЕ СМЪКВАТ ОТ ГЪРБА НА ПАНЕЛЕНИТЕ ДУШИЦИ НА ПРИНЦИПА НА ЕСЕМЕСИТЕ -7 МЛН. ПО ЛЕВЧЕ ТЕ ТИ 7 МЛН.В ДЪРЖАВНАТА ХАЗНА КОЯТО ВЕЧНО СЕ ОКАЗВА ПРАЗНА
КАК ТОЧНО ИЗЧИСЛИХА ЦЕНИТЕ НА ЛИЧНИТЕ КАРТИ И ШОФЬОРСКИТЕ КНИЖКИ
КАК

#24

емилия - 25.02.2010 г. 02:02:51


В ие в правителството луди ли сте?За на кого в джоба са тези пари за нови лични карти и книжки не ви ли есрам.От къде пенсионер да извади пари,а тези като мен които не работят.Защо трябва да се плащат да ги осигури държавата нали вие все измисляте как да ни обирате.Все за държавата трябват пари и все няма как става това а?безделници некадърници такива.Вземете прочетете написането все в интернет има проучване но все не го четете правите както на вас ви изнася.мафиоти такива да гниете в ада дано.

#23

хм.. :-) - 25.02.2010 г. 00:07:00

ех..., искаме да ни си плаща от държавата, че задължава гражданите си всеки ден пазят от повреда, унищожаване или загубване държавната собственост -"лична карта" (която хем сме заплатили на държавата, хем си остава собственост на държавата и ако не я опазиш, плащаш глоба)!
Това е феноменално - еванла дет се вика ...

Закон за българските документи за самоличност, - чл. 7, ал.1

Гражданите, притежатели на български документи за самоличност, са длъжни да ги пазят от повреждане, унищожаване или загубване.

Закон за българските документи за самоличност, - чл. 8, ал.2

При загубване, кражба или унищожаване на български документ за самоличност лицата са длъжни в срок до 3 дни да заявят това пред най-близката служба на Министерството на вътрешните работи.

Закон за българските документи за самоличност, - чл. 81, ал.1, т.3
Наказва се с глоба от 20 до 150 лв. български гражданин, който загуби, повреди или унищожи български документ за самоличност

Напиши коментар

  • Име *:

    Полетата отбелязани със * са задължителни!
  • Коментар *:

  • Код за сигурност *:

    security code

    Въведи код:

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите »

 

Тя: Къде си, няма ли да се прибираш най-после? Той: Спомняш ли си магазина, в който си хареса онези перлените обички? Тя: Да, мило!! Той:… Виж още