Бузек: Има възможност да се прсъедините към еврозоната през 2013-а
Бузек: Има възможност да се прсъедините към еврозоната през 2013-а / снимка: БГНЕС

Председателят на европейския парламент Йежи Бузек ще посети България на 3-ти март. Това стана ясно след среща между него и президента Георги Първанов в Брюксел. Сред основните теми, които двамата обсъдиха, бяха енергийната сигурност, преодоляването на икономическата криза, както и стратегията „ЕС-2020". По думите на Бузек основна част от разговора им е бил закриването на блоковете на АЕЦ „Козлодуй" и предоставянето на финансова помощ в размер на 300 милиона евро.

В изявление за медиите президентът Първанов заяви, че се радва, че в Европейският парламент има позитивна нагласа за одобряването на регламента по финансовата помощ за извеждането от експлоатация на първите четири блока на АЕЦ „Козлодуй". Той допълни, че е важно да се отбележи обаче, че тези средства трябва да бъдат използвани и за възобновяеми енергийни източници, като по думите му това не трябва да се тълкува като държавна помощ, защото идва в момент, когато страната ни е изгубила твърде много заради закриването на атомната ни централа.

Председателят на Европейския парламент допълни, че е много важно да се разнообразят енергийните източници и тук България играе важна роля с оглед на географското си местоположение. По думите на Бузек, страната ни може да осигури връзка при преноса на енергийни източници от Каспийско море, а също така и от Близкия изток.

По темата за икономическата криза Първанов заяви, че Европа трябва да излезе от нея по-силна.  Важен елемент от това е да не се увеличава дистанцията между развитите страни и новите държави членки, а напротив, тя  да намалее. Именно затова държавният глава уточни, че е доволен, че на въпроса му за запазване на кохезионната политика, Бузек му е отговорил положително. Председателят на Европейския парламент допълни, че тя е необходима, тъй като предоставя помощ на регионите, а развитието им е предпоставка за по-голяма конкурентноспособност на Европейския съюз.

Йежи Бузек каза още, че има възможност България да се присъедини към еврозоната през 2013 година.