Обама предложи свой план за реформа в здравеопазването
Обама предложи свой план за реформа в здравеопазването / cнимка: Reuters

Американският президент Барак Обама предложи свой план за реформа в здравеопазването, предадоха световните агенции. Той е на стойност близо 1 трилион долара и обхваща период от 10 години. Планът предвижда системата за здравно осигуряване да включи още над 31 милиона американци, без това да доведе до увеличаване на държавния дефицит.

Основен момент в проекта на Обама, който бе поместен на сайта на Белия дом, е, че той предвижда правителството да получи правото да отменя или намалява прекалено високите премии при сключване на застраховки за болест, които разгневиха потребителите, отбелязва АП. За целта е замислено създаването на нов надзорен орган с правомощия да блокира повишаването на застрахователните премии до прекомерни равнища. Проектът не включва исканата от либералите опция за държавно здравно осигуряване, отбелязва БТА.

С представянето на плана американският президент се надява да съживи дебатите за здравната реформа - негов приоритет номер едно във вътрешната политика, посочва ДПА. За четвъртък в Белия дом е насрочена среща по темата с участието на конгресмени от Демократическата и от Републиканската партия.

Не е ясно обаче дали един толкова амбициозен план може да бъде одобрен от Конгреса, при условие че на практика всички републиканци са против него, а  позицията на някои демократи остава неясна, отбелязва АП. След като се бори за прокарването на здравната реформа от самото си встъпване в длъжност преди малко повече от година, е възможно американският президент да бъде принуден да се примири със скромни промени.

САЩ са единствената развита държава, която няма всеобща система за здравно осигуряване, която да обхваща всички нейни граждани. Много американци разчитат на планове за частно осигуряване.