Газопроводът Набуко ще мине през района на пет селища в Шуменско
Газопроводът Набуко ще мине през района на пет селища в Шуменско / снимки: bg.wikipedia.org и Дарик-Шумен

Газопроводът „Набуко” ще премине през районите на 5 села от община Върбица в област Шумен. Това са селата Нова бяла река, Бяла река, Станянци, Менгишево и град Върбица. Общата дължина на тръбата, която ще премине през Шуменско е около 13 километра. Това обясни Димитър Богданцалиев, изпълнителният директор на фирмата проектант на трасето „Химкомплект инженеринг” по време на среща в областна администрация. На нея бе презентиран проектът на преминаването на газопровода през България, бяха обсъдени и подробности по техническа част.

Газопроводът „Набуко” преминава по границата между Шуменска и Търговищка област и по-няколко пъти влиза и излиза от териториите на двете области. В Търговищко са засегнати селата Братово, Цветница, Горна Кабда и Пресиян.

Тръбата ще бъде положена на 2,5 метра под земята, което означава, че ако преминава през земеделски площи, те ще могат да се ползват като такива. „Единственото условие е да не се засаждат трайни култури и такива, чиято коренна система е по-дълга от 50 см.”, обясни Богданцалиев. По думите му, самият тръбопровод ще бъде с диаметър 1,5 метра, тръбата ще бъде обвита и със изолация, отделните тръби са с дължина от 12 метра. Природният газ ще се движи с 100 атмосфери налягане. Амортизационният период на газопровода ще е 50 г., а полагането на 1 км. ще струва около 1,5 млн. евро. „Газ ще потече не по-рано от 2015 г., като газопроводът ще задоволи 5% от нуждите на Европа за следващите 20 г.”, допълни Богданцалиев.

Газопроводът "Набуко" ще мине през района на пет селища в Шуменско
netinfo

За всяко преминаване на тръбата ще се подготвят финансовите взаимоотношения със собствениците, като земята ще бъде възстановена и рекултивирана, стана ясно още днес. Предстои да се проведат срещи с обществеността, за да бъде разяснено на гражданите как и от къде ще премине „Набуко”. Преди започването на строителните дейности трябва да се изготви оценка на въздействието върху околната и социалната среда.

Газопроводът „Набуко” е инвестиция на стойност близо 8 млрд. евро. Ще бъде изграден газопровод от Турция до Австрия, преминаващ през България, Румънния и Унгария, който ще се захранва от различни източници в района на Каспийско море, Централна Азия и Иран. Собственик на бъдещия газопровод ще бъде холдинг създаден от енергийни компании от петте страни плюс Германия. Всички имат равно участие в холдинга. На 14 юли миналата година Министерски съвет определи „Набуко”, като обект от национално значение.