Ученици премериха сили в състезание по фризьорство и грим
Ученици премериха сили в състезание по фризьорство и грим / netinfo

Стефани Кунчева и Гинка Георгиева победиха в състезанието за най-добър грим и най-стилна прическа, което се проведе в Професионалната гимназия по моден дизайн във Велико Търново. В конкурса участваха ученици от X и XI клас, от които гимназията трябваше да определи най-добрите си фризьори и гримьори. Стефани и Гинка ще представят своето училище във Втората панорама на професионалното образование, която ще се състои през април в Пловдив. Тогава сили ще премерят само победителите от всички вътрешни кръгове от общо 10 професионални гимназии в България.

„Проведохме този първи кръг по правилата, по които ще бъде организирана и панорамата в Пловдив. Така че момичетата и момчетата ни да могат да се подготвят за националното състезание. Те трябваше да направят ефектна официална прическа и грим, който да отговаря на визията на манекена, на модната линия и тоалета", обясни Маринка Стефанова, която е учител по фризьорство в гимназията.

Стефани Кунчева участва в националната надпревара всяка година и винаги печели класиране в призовата тройка. Миналата година, когато Велико Търново беше домакин на Първата панорама на професионалното образование, тя беше втора в състезанието за грим, а Виолета Колева се класира трета в надпреварата за най-добра прическа.

45 минути имаха момичетата да направят официална прическа на своите манекени. 30 минути пък беше времето на гримьорите. Жури с председател Маринка Стефанова определи накрая двете победителки.

Великотърновската професионална гимназия и тази година е избрана да бъде домакин на състезание от Панорамата на професионалното образование. Тук ще бъде регионалният кръг по облекло. В средата на следващия месец ще пристигнат ученици от гимназиите в Русе, Плевен и Стражица и заедно с двете представителки на гимназията по моден дизайн в старата столица, ще покажат авторски модели на съвременни младежки облекла с елемнети от фолклорните райони на България. Класираните на първо и второ място модели продължават участието си в националния кръг на това състезание.

„Компютърна графика" с прием след 7-ми клас е новата специалност, по която гимназията има прием за следващата учебна година. Училището ще направи паралелки и по традиционните си специалности „Фризьорство" и „Козметика", в които приемът е след завършен осми клас. За първи път е обявен прием и за една паралелка задочно обучение за шивачи. В нея могат да се запишат мъже и жени на всякаква възраст, които не са завършили основно образование. Единственото условие е да имат изпълнени 13 години, информират от училищното ръководство. Специалността ще дава и първа степен на професионална квалификация по професията „Шивач".