Екоравновесие предлага да се евтанизират бездомни кучета под 6 месеца
Екоравновесие предлага да се евтанизират бездомни кучета под 6 месеца / www.sxc.hu
"Екоравновесие" предлага да се евтанизират бездомни кучета под 6 месеца
26073
"Екоравновесие" предлага да се евтанизират бездомни кучета под 6 месеца
  • "Екоравновесие" предлага да се евтанизират бездомни кучета под 6 месеца

Бездомни кучета, които не са навършили шест месеца, да бъдат евтанизирани. Такава промяна в Общинската програма за овладяване на популацията на безстопанствени кучета ще бъде предложена от директора на „Екоравновесие" Петър Петров. Пред Дарик той заяви, че това се налага поради невъзможността новородените кучета да бъдат издирвани след като навършат необходимата възраст за кастрация, която е именно шест месеца.

Подписка срещу „Екоравновесие" са започнали жители на столичния квартал „Белите брези". Тя е била инициирана след като от общинското предприятие взимат осем двумесечни кученца, за които са се грижили хората от района. Ваня Величкова, която е един от инициаторите на подписката, заяви, че веднага са потърсили директора на „Екоравновесие" Петър Петров: „Той каза, че майката на осемте кученца щели да я върнат кастрирана, но за съжаление за кученцата било късно, те били вече евтанизирани".

По думите на Петров кученцата са били евтанизирани, тъй като са се намирали в района на детска градина, а по Закона за защита на животните те няма как да бъдат върнати там. По закон обаче кучетата, които могат да бъдат евтанизирани, са тези, които са болни или агресивни, заяви Петров и допълни: „В наредбата на Столична община, която третира въпросите по намаляване на популацията и контрола върху нея, никъде не шише какво се прави с тези малки кучета".

По думите на Петров трябва да има промяна в програмата за овладяване на популацията на безстопанствени кучета: „Обсъждан е въпросът, работим с неправителствените организации за някакво решение, тъй като по този начин, ако те се оставят и са на улицата, популацията скоро няма да се намали, както е предвидено през 2011 г." На въпрос дали това означава, че ако има промени в наредбата, те ще са в посока малките кученца да се евтанизират, той отговори: „Това е моето виждане и това ще предложа".