Съдия Милчо Ванев с дисциплинарно наказание заради контакти с Красьо Черния
Съдия Милчо Ванев с дисциплинарно наказание заради контакти с Красьо Черния / netinfo

Висшият съдебен съвет наложи дисциплинарни наказания на нови четирима магистрати за контакти с Красимир Георгиев от Плевен, известен като Красьо Черния. Това са съдията по делото "Борилски" Милчо Ванев от Великотърновския апелативен съд, заместник-окръжният прокурор на Пазарждик Ангел Панков, бившият председател на Шуменския районен съд Тодор Тодоров и бившият окръжен прокурор на Бургас Ангел Ангелов. Миналата седмица ВСС наказа първата група магистрати за контакти с Красьо Черния.

ВСС освободи от длъжност заместник окръжния прокурор на Пазарждик Ангел Панков и той става редови прокурор. В периода 4 юни - 17 юни 2009 г. Панков е разговарял 19 пъти с Красьо, като в деня на конкурса, 17 юни, разговорите са били девет. Същия ден ВСС е избирал шеф на Окръжна прокуратура-Пазарджик, а Панков е бил един от кандидатите. Пред дисциплинарния състав Панков обяснил, че телефона ползвала съпругата му.

Вторият наказан е съдията по делото "Борилски" Милчо Ванев. Той бе заместник-председател на Великотърновския апелативен съд, но след избухването на скандала подаде оставка като административен ръководител и остана само съдия. Той разговарял 66 пъти с Красьо Черния в периода 29 април - 10 юни 2009 г. Като причина за разговорите си посочил тежкото здравословно състояние на баща му, за когото търсил помощ. ВСС го понижи в ранг за срок от две години.

Третият наказан е бившият председател на Районен съд-Шумен Тодор Тодоров. Той е кандидатствал за председател на Окръжния съд в града, но заради скандала с Красьо изборът бе отложен. Тодоров си признал за срещи с лобиста, разговаряли именно за ходатайство пред ВСС. Въпреки че констатира тежко нарушение на Етичния кодекс, ВСС само го понижи в ранг за срок от две години.

Четвъртият наказан е Ангел Ангелов, който бе избран за окръжен прокурор на Бургас. След избухването на скандала с Красьо, той също подаде оставка като административен ръководител и остана редови прокурор. И Ангелов бе понижен в ранг за срок от две години.