Дизайнерът Аликзандър МакКуин се самоуби
Дизайнерът Аликзандър МакКуин се самоуби / снимка: Reuters

Британският дизайнер Аликзандър МакКуин се е самоубил, пише британският таблоид "Дейли Мейл". Дизайнерът сложи край на живота си само дни преди началото на Седмицата на модата в Лондон и седмици преди да представи новата си колекция на Седмицата на модата в Париж на 9 март.

Източник от модната къща на МакКуин потвърди смъртта му. "Това е трагична загуба. За момента няма да коментираме от уважение към семейство МакКуин", съобщи източникът.

МакКуин е роден в Ийст Енд и е син на таксиметров шофьор. Дизайнерът, чието истинско име е Лий Александър МакКуин, е роден в семейство с шест деца. Той открито обявява, че е гей и се определя като "черната овца на семейството". Напуска училище на 16-годишна възраст и започва работа в модна къща Savile Row's Anderson & Sheppard, клиенти на която са принц Чарлз и Михаил Горбачов. Работи за Gieves&Hawkes, както и в Япония и Италия. Завръща се в Лондон през 1994 г., надявайки се да започне работа като преподавател по дизайн в престижното модно училище Central Saint Martins. Благодарение на впечатляващата си биография, МакКуин решава също да се запише в курса. След като се дипломира, създава собствената си модна марка в Ийст Енд, Лондон. През 1996 г. става дизайнер на Живанши, заменяйки Джон Галиано, след което обединява силите си с Гучи, която купува 51% от неговата компания.

Между 1996 и 2003 г. четири пъти е определян за дизайнер на годината във Великобритания. МакКуин става много близък с Изабела Блоу, която го открива като млад дизайнер. Блоу се самоуби през май 2007 г., след като лекари установиха, че е болна от рак на яйчниците. Преди това тя няколко пъти опитва да сложи край на живота си. МакКуин е толкова разстроен от смъртта на Изабела, че посвещава колекцията си пролет/лято 2008, показана на Седмицата на модата в Париж, на покойната си приятелка.