Инхенд в Бургас
Инхенд в Бургас / Пресцентър - Община Бургас

 

Изложба, представяща творби на художници и занаятчии от четири европейски града - Бургас, Барселона, Флоренция и Лимож беше открита тази седмица в Барселона. Произведенията са създадени в рамките на проект "Иновативно занаятчийство” ("Инхенд”), по който Община Бургас си партнира с Община Флоренция и още шест културни и образователни институции от Европа. 

24 художници и занаятчии, обмениха опит и идеи и през октомври миналата година започна същинската част от изпълнението на проекта - паралелно реализиране на четири арт инсталации - съответно в Бургас, Барселона, Лимож и Флоренция. Основно изискване към произведенията беше те да обединяват в едно изкуство и занаяти.

„Пътят” е името на арт инсталацията, представяща Бургас в експозицията. Тя е плод на обединените усилия и творчески фантазии на бургаските художници Георги Динев, Анна Михайлова, Атанас Стоянов и занаятчиите Людмила Кутиева, Станко Киров и Митко Адамов. Художествената инсталация съчетава живопис, дърворезба, стъклопис, плетене на ракита и пластика. За направата й са използвани типично български материали - дъски от старинна врата и диканя, части от покрив на българска къща, ковано желязо, ракита.

„Пътят” заедно с арт проектите на художниците и занаятчиите от Флоренция, Лимож и Барселона ще могат да бъдат видени в Бургас от 8 до 25 април 2010 г. в Изложбената зала към Дружеството на бургаските художници.

Основната идея на проект "Иновативно занаятчийство” е да срещне занаятчии и художници от различни страни и да провокира диалог между тях с цел преодоляване на създалото се през годините разединение между изобразително изкуство и занаятчийство.