Велчев: Алексей Петров трябваше да поддържа определена репутация
Велчев: Алексей Петров трябваше да поддържа определена репутация / снимкa: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Алексей Петров е участвал в съвместни екипи между МВР, ДАНС и прокуратурата по дела срещу организираната престъпност. Това заяви главният прокурор Борис Велчев пред журналисти преди днешното заседание на Висшия съдебен съвет.

Борис Велчев съобщи, че Алексей Петров като служител на ДАНС е участвал в няколко смесени екипа и е работил по две или повече дела срещу организираната престъпност. Според главния прокурор е трудно да се направи оценка дали Алексей Петров е работил лоялно по тези дела или „най-малкото заради нееднозначната му репутация". Велчев обаче подчерта, че през това време е било известно, че Петров е офицер под прикритие и е трябвало да поддържа определена репутация, за да бъде внедрен в тези среди. „Аз обаче се влияя не от репутацията му, а от личните ми впечатления от него", коментира главният прокурор и добави, че няма основание да бъде недоволен от съвместната им работа.

Според главния прокурор е рано да се каже дали Алексей Петров е ръководител на „Октоподите", както и дали има по-високи нива над него. Не му е известно също така Алексей Петров да е свързан с отвличанията на „Наглите", но пък някои лица се припокриват в двете престъпни групи и някаква връзка между тях може да се търси.

По думите на Велчев при обиска на басейна „Спартак" не е открит незаконен архив на целия държавен и политически елит, за който се говори, че Алексей Петров притежава и който бил съставен от арестувания вчера заедно с него бивш шеф на икономическия отделна в Национална служба „Сигурност" Николай Начев.

Борис Велчев обясни още, че това разследване е едва на няколко седмици, че трябва да се съберат сериозни доказателства и че дейността на престъпната група е много обширна и работата няма да е никак лесна.

Прокуратурата няма да иска арест за всички задържани при операция "Октопод". Това каза градският прокурор на София Николай Кокинов пред журналисти, цитиран от БТА. Попитан с какво се е занимавала престъпната група, той заяви: "С лоши работи, ще разберете по-късно". Градският прокурор допълни, че групата е работила от много време, като отказа да уточни точно колко.

Междувременно от снощи, като членове на престъпната група, обвинения имат Антон Петров - Хамстера и братята Пламен и Йордан Стоянови - Дамбовците.

13 души бяха задържани вчера  при специализираната полицейска операция "Октопод" в столицата. Тя е продължение на акциите "Наглите 1" и "Наглите 2". Сред арестуваните е и Алексей Петров, срещу когото прокуратурата повдигна обвинение.

При съвместната операция на ГДБОП, ДАНС, Столична дирекция на полицията, баретите и Софийска градска прокуратура бяха извършени обиски в домовете на задържаните, в сградата на басейна "Спартак", където е основният офис на Алексей Петров, и в металургичния комбинат "Кремиковци".

Видео материал от акцията може да видите ТУК