КС отказа да се произнесе за царските имоти
КС отказа да се произнесе за царските имоти / снимкa: Sofia Photo Agency
КС отказа да се произнесе за царските имоти
25916
КС отказа да се произнесе за царските имоти
  • КС отказа да се произнесе за царските имоти

Конституционният съд отказа да се произнесе по искането за отмяна на мораториума върху експлоатационната и строителната дейност в т.нар. царски имоти. Мораториумът беше наложен с решение на Народното събрание и е в сила от 29 декември 2009 г. Съдът отложи решението по другото дело - за касиране на изборите за 41-во Народно събрание в изборните секции в Турция.

С решението за мораториум се спира разпореждането с поземлените имоти, земите, горите, сградите и движимите вещи, реституирани на наследниците на бившите царе Фердинанд и Борис Трети. Собствениците на имотите обаче се задължават да полагат за тях грижа на добър стопанин, защото в противен случай ще носят отговорност за вреди.

Решението на депутатите да наложат мораториум върху разпореждането и дейностите в царските имоти бе оспорено пред Конституционния съд от омбудсмана на републиката Гиньо Ганев. Конституционните съдии обаче решиха единодушно, че той няма право да атакува решения на Народното събрание, а само закони. По тази причина съдът отхвърли искането му като недопустимо и му връща в цялост материалите по делото. Според юристи мораториумът все пак може да бъде атакуван от депутати, двете върховни съдилища или главния прокурор, които могат да оспорват не само закони, но и решения на парламента.

Конституционният съд не излезе с решение по делото за касиране на изборите за 41-во Народно събрание в изборните секции в Турция заради множество нарушения, което се очакваше днес. Като резултат от това дело се очаква отнемане на един или повече мандати от ДПС и даването им на останалите политически сили в парламента. Очаква се решението да бъде взето следващата седмица.