Все повече деца стават жертви на педофилски атаки в интернет
Все повече деца стават жертви на педофилски атаки в интернет / снимкa: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Все повече деца стават жертви на педофилски атаки в интернет
25869
Все повече деца стават жертви на педофилски атаки в интернет
  • Все повече деца стават жертви на педофилски атаки в интернет

Зачестяват случаите, в които деца стават жертви на педофилски атаки в интернет пространството. За това предупреди началникът на сектор „Компютърни престъпления" в ГДБОП Явор Колев по време на открит урок по безопасен интернет. Най-уязвими са децата на възраст между 10 и 13 години, които публикуват свои снимки в сайтове за запознанства. Около 40 на сто от подрастващите са излизали на среща с хора, които познават само онлайн, сочат проучвания на Националния център за изследване на общественото мнение.

У нас правилата за безопасно ползване на интернет трябва да се уеднаквят с тези, които са възприети в Европа и Съединените американски щати, смята Явор Колев. Един от начините е да се изискват категорични доказателства, че става въпрос за пълнолетни лица, като за такива могат да послужат например данните от кредитните карти. Непрекъснато зачестяват случаите на тормозени деца, съобщи още Явор Колев:

„Получаваме по седем-осем сигнала месечно за деца, които по един или друг начин са станали обект на нездравословен интерес. Родителите им са притеснени и се обръщат към нас".

Според последния доклад на УНИЦЕФ около 750 хиляди педофили активно търсят своя жертва в мрежата във всеки един момент, съобщи координаторът на Националния център по безопасен интернет Георги Апостолов: „Tова е много стряскаща цифра, при това тя е само приблизително. Това е по данни, които са събрани от съществуващите интернет горещи линии, реалният брой може и да е повече".

Атаките над малолетни и непълнолетни деца в мрежата стават все по-агресивни, призна и 16-годишната Йоана Христова: „Получавала съм съобщение, например „Много си готина, хайде да се видим, дай си Skyp-а" и така нататък. Не съм давала лична информация, нито съм отговаряла на такива съобщения. Единствените лица, с които контактувам в такива сайтове, са мои приятели".

„Основното е да не се публикуват такива предизвикателни снимки, граничещи с порнография, да не може възрастни да водят разговори с деца, поне по възрастов профил", посочи още Колев.