Професионалните готвачи казаха „не” на ГМО
Професионалните готвачи казаха „не” на ГМО / снимка: БГНЕС
Професионалните готвачи казаха „не” на ГМО
25843
Професионалните готвачи казаха „не” на ГМО
  • Професионалните готвачи казаха „не” на ГМО

Професионалните готвачи се обявиха против освобождаването на генномодифицирани организми в природата. От организацията "Евро Ток България", член на Европейската асоциация на професионалните готвачи, поискаха строг контрол върху предлаганите на пазара хранителни продукти, който да се прилага от Национална агенция за храните под шапката на Министерски съвет, а не на отделно министерство.

Генно-модифицираните организми променят вкуса и създават опасност за здравето на клиентите, категорични бяха професионалните готвачи. Според тях страната ни трябва да създаде единен контролен орган, който да следи за качеството на хранителните продукти у нас.

Пред Дарик Таня Правчанова, която е вицепрезидент на „Евро Ток България", обясни, че този орган трябва „да обедини всичките институции, контролиращи всяко едно нещо - водите, растенията, продуктите от животински произход, и той да бъде под шапката на Министерски съвет. Може би това е начинът за тези органи, които в момента всеки дърпа на различна страна и явно не могат да се разберат помежду си, въпреки че се возят на един и същи кораб, заедно с нас".

Другият вицепрезидент на организацията Ради Стамболов допълни, че трябва да се контролира и вносът на продукти, защото в момента имало смилянски боб от Китай.

Генно-модифицираните продукти да могат да се отглеждат единствено в лабораторни условия и по никакъв начин не бива да бъдат допускани да заразяват другите култури или във фуражите, коментира Боби Петров: „Много искаме да не дойде времето да идват кокошки с кожа на прасета или прасета, големи колкото крави".

В европейски мащаб готвачите ще настояват за меморандум върху генно-модифицарините продукти.