Миро ще представи петте песни за Евровизия
Миро ще представи петте песни за Евровизия / снимка: студио МЕМ

БНТ ще излъчи в 55-минутно предаване полуфинала на българската песен за Евровизия. Водещ на шоуто ще бъде Драго Драганов. Изпълнителят, който ще представи България на песенния конкурс в Осло, Миро, за първи път ще изпее петте песни, които БНТ продуцира.

В продължение на три седмици песните ще се излъчват в телевизионния и радио ефир, а зрителите и слушателите трябва да изберат своя фаворит. На 28 февруари, на живо от студиото си в НДК, БНТ ще има 60-минутно шоу, в което ще бъде определена и песента победител. Изборът ще бъде направен от публиката чрез гласуване с SMS-и и телефонни обаждания.

Участници от 39 държави, сред които и България, ще се състезават в столицата на Норвегия през май. Българският представител Миро беше избран сред широко допитване на БНТ. В анкетата тогава участваха 51 музикални продуценти, композитори, институции и медии, сред които и Дарик радио.

Система на класирането

Така наречената "голяма четворка" (Франция, Германия, Испания и Великобритания) се класира автоматично за финала на 29 май и техните телевизии са решаващи участници в Конкурса за песен на Евровизия. Като страна домакин Норвегия също е сигурен финалист, който ще заеме своето място на 29 май.

Останалите 34 държави ще се явят на един от двата полуфинала, определени за 25 и 27 май (17 държави на всеки полуфинал). На полуфиналите 10 държави ще се класират за финала, където общият брой на финалистите ще е 25. Извеждането на полуфиналистите, определянето коя страна в кой от полуфиналите ще участва, е планирано за началото на февруари. Определянето на последователността на състезателите ще стане на 22 март.

Комбинирането на 50% гласуване на професионално жури плюс 50% зрителско гласуване ще определи изхода на полуфиналите и на финала на Евровизия.