Етиен дьо Понсен: Делото „Борилски беше тест за българското правосъдие
Етиен дьо Понсен: Делото „Борилски беше тест за българското правосъдие / cнимкa: Sofia Photo Agency

Развитието и резултатите при процеса за убийството в Париж на българския студент Мартин Борилски наистина е тест за България, защото обвинените за престъплението са съдени в България и тук са били оневинени. Това каза в предаването „Седмицата" на Дарик Етиен дьо Понсен, посланик на Франция в България. „Трябваше да се види дали българската правосъдна система е способна на базата на такива доказателства да издаде съответната присъда", каза той.

„Това нещо вече се случи, присъдата е взета, десет години след престъплението, но важното е, че днес са идентифицирани убийците на Мартин Борилски и, че те са осъдени на тежки присъди. Така че имам чувство на удовлетворение", добави френският посланик.

На 4 февруари Великотърновският апелативен съд присъди 19 години затвор за Георги Желязков и 17 години за Стоян Стоичков. Двамата бяха признати за виновни за убийството на 24-годишния студент Мартин Борилски в Париж.

Въпреки осъдителните присъди Желязков и Стоичков все още са на свобода. Те не присъстваха на заседанието под претекст, че автомобилът им се е развалил на път за Велико Търново. С определение от 4 февруари Апелативният съд измени наложената им мярка за неотклонение от „парична гаранция" в „задържане под стража". Определението не подлежи на обжалване.

„Ако нямате работещо правосъдие, нямате демокрация", заяви още френският посланик. По думите му в България трябва да се промени наказателно-процесуалния  кодекс и това, че процесите се точат с години. „Трябва да се намери равновесие между защитата и обвинението. Досега везната беше наклонена по отношение на защитата и беше много трудно някой да бъде осъден, ако има добър адвокат", каза Понсен. „Но когато има престъпление, трябва да се осъждат престъпниците и да се пращат в затвора. Във Франция може да се случи да се разболее адвоката, но процесът се отлага само един път", поясни френският посланик. След това процесът продължава с или без адвокат.

Н.пр. Етиен дьо Понсен е дипломат от кариерата. Бил е директор на кабинета на делегирания министър по европейските въпроси Катрин Колона и член на екипа на бившия френски президент Валери Жискар д'Естен, който беше ръководител на Конвента, изготвил текста на европейската конституция. Автор е на няколко книги, посветени на проекта за общо европейско законодателство. Дьо Понсен е женен, с три деца, владее английски, испански и полски език.

Цялото интервю може да прочетете ТУК.